11 ayda 9,8 milyar dolar doğrudan yatırım

Türkiye’ye uluslararası net doğrudan yatırım girişi, geçen yılın ocak-kasım döneminde 2016’nın eş dönemine göre yüzde 9,5 azalarak, 9 milyar 817 milyon dolar olarak gerçekleşti.

11 ayda 9,8 milyar dolar doğrudan yatırım

Bu kapsamda yer alan sermaye girişi de 6,6 miyar dolar olarak hesaplandı. Yatırım girişinin 1,4 milyar doları mali aracı kuruluşların faaliyetleri sektöründen, 1,2 milyar doları ulaştırma, haberleşme ve depolamadan, 1,1 milyar doları da imalat sektöründen kaynaklandı. Söz konusu dönemdeki nakit sermaye girişinin yüzde 67,9’u AB ülkeleri kaynaklı oldu.

5 BİN ULUSLARARASI ŞİRKET

Ocak-kasım döneminde 5 bin 145 uluslararası sermayeli şirket ve şube kurulurken, 187 yerli sermayeli şirkete de uluslararası sermaye iştiraki oldu. Toplam 5 bin 332 şirketin başta toptan ve perakende ticaret sektörü olmak üzere gayrimenkul kiralama ve iş faaliyetleri ile ulaştırma, haberleşme ve depolama hizmetleri sektörlerinde faaliyette bulundukları görüldü. Aynı dönemde kayıtlı sermayesi 500 bin doların üzerinde olan 114 uluslararası sermayeli şirket, şube kuruluşu ile yabancı ortak iştiraki gerçekleşti. Bu şirketlerin 48’i toptan ve perakende ticaret sektöründe yer aldı. Geçen yılın 11 ayında kurulan 5 bin 332 uluslararası sermayeli şirketin, 3 bin 291’i Yakın ve Ortadoğu ülkeleri, 798’i AB ülkeleri, 390’ı ise diğer Asya ülkeleri ortaklı şirketler oldu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X