120 bin otomotiv çalışanı eylemde

Metal sektöründe binlerce kişiyi ilgilendiren toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması işçileri harekete geçirdi. Bursa’daki otomotiv devlerinin de aralarında bulduğu fabrikalarda eşzamanlı eylemler başladı.

120 bin otomotiv çalışanı eylemde

AYŞEGÜL GÜRAL AKTÜRK

Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile Türk Metal Sendikası arasında yürütülen toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde uyuşmazlık süreci devam ederken, Türkiye genelinde 120 bin, Bursa’da ise 50 bin civarında çalışanın istihdam edildiği fabrikalarda eylemler başladı.

Türkiye ekonomisinin lokomotif sektörü konumundaki otomotivi de içinde bulunduran metal sanayinde devam eden zorlu pazarlıktan bir sonuç alınamaması fabrikaları hareketlendirdi. Bursa’da önceki gün Tofaş, Renault, Bosch gibi otomotiv devlerinin de aralarında bulunduğu onlarca fabrikada işçiler vardiya giriş ve çıkışlarında eylem yaptı.

‘ÜRETİMİ DURDURABİLİRİZ’ RESTİ

Yetkililerden edinilen bilgiye göre, işçiler tüm Türkiye’de örgütlü oldukları fabrikalarda eylemlerini gerçekleştirdi. Bursa’da 50 bin civarında çalışanı ilgilendiren zam pazarlığının arabulucu döneminde olduğunu ancak henüz arabulucunun atanmadığını belirten yetkililer, ‘’Şu an için üretimi durdurmadan sadece giriş çıkışlarda eylemler yapıyoruz. Bugün de ikinci kez eylem yapılacak. Ancak ilerleyen günlerde işler kızışırsa üretimi durdurma noktasına gelebiliriz” ifadelerini kullandı.

19 ARALIK’TA ALANLARA İNİYORLAR

İşçilerin gelecek hafta 17 Aralık’ta üçüncü kez eylem yapacakları bilgisini veren yetkililer, 19 Aralık Perşembe günü dördüncü eylemin gerçekleşeceğini ve ardından saat 17.00’da Kent Meydanı’nda basın açıklaması yapacaklarını kaydetti.

ÇALIŞANLARDAN İŞVERENE ÇAĞRI

Tofaş’ta önceki gün eylem başlatan işçiler, 2015 yılındaki greve kadar uzanan eylemlerinin de bu şekilde başladığına işaret ederek, sonrasında işçi hareketinin çığ gibi büyüdüğünü hatırlattı. Çok ağır şartlar altında çalıştıklarını vurgulayan işçiler, ‘’Adeta zamanla yarışıyoruz. Hakkımız olmayan bir şeyi istemiyoruz. Bizler işimizi seviyoruz. İşverenin de bizleri sevip sahip çıkmasını bekliyoruz” şeklinde konuştu.

SÜREÇ NASIL İŞLEDİ?

Türk Metal Sendikası Başkanı Pevrul Kavlak, eylül ayında yaptığı açıklamada, ‘’Toplamda 26,28 zam talebimiz var. Ayrıca ikinci altı ay enflasyon oranına artı yüzde 1, üçüncü altı ayda enflasyon oranına artı yüzde 2, dördüncü altı ayda enflasyon oranına artı yüzde 1, ikinci yıl sosyal haklarda enflasyon oranına artı yüzde 3 talep ediyoruz” demişti. 7 Ekim’de başlayan sözleşme müzakerelerinin son oturumu MESS Genel Merkezi’nde yapılmış ve anlaşma sağlanamayarak uyuşmazlık tutanağı tutulmuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X