’14 Aralık Operasyonu’nda 3 kişi serbest

İstanbul merkezli operasyon kapsamında gözaltına alınanlardan 3’ü, cumhuriyet savcısı tarafından ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakıldı.

’14 Aralık Operasyonu’nda 3 kişi serbest

İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Hadi Salihoğlu, haklarında gözaltı ve yakalama kararı bulunan 31 şüpheyi açıklayarak, Zaman Gazetesi Genel Yayın Müdürü Ekrem Dumanlı’nın, kararın tebliğine rağmen teslim olmaması üzerine usulüne uygun biçimde gözaltına alındığını kaydetti.

Başsavcı Salihoğlu yaptığı yazılı açıklamada 31 şüpheli hakkında gözaltı kararı alındığını bu kişilerin, “Bir kısım medya mensupları ve emniyet görevlilerinin sahte delil üreterek sözde Tahşiye adlı suç örgütü hakkında soruşturma yaptıklarının tespiti üzerine bir soruşturma başlatıldığı belirtti. 

 

31 şüphelinin isminin verildiği açıklamada şu ifadeler yer aldı: 

“Bu soruşturmayı yürüten ve soruşturma öncesi yayın yapan, Hidayet Karaca, Ekrem Dumanlı, Fahri Sarrafoğlu, Hüseyin Gülerce, Ahmet Şahin, Nuh Gönültaş, Naci Çelik Berksoy, Ali Samim Noyan, Ali Kara, Elif Yılmaz, Radiye Şen Vardar, Hikmet Tombulca, Salih Asan, Makbule Çam, Engin Koç, Tufan Ergüder, Mutlu Ekizoğlu, Ertan Erçıktı, Mustafa Kılıçarslan, Ferdi Taşkaya, Ayhan Akça, Mehmet Ali Doğan, Ali Cihan, Mustafa Uyanık, Halit Akbulut, Çetin Öztürk, Rıfat Arslan, Erdem Kısa, Mustafa Altunbulak, Yakup Ergün ve Recep Güleç’in, 13 Aralık 2014 tarihli talimatımızla, ‘silahlı terör örgütü kurmak, yönetmek, üyesi olmak, örgüt kapsamında sahtecilik ve iftira’ suçlarından ifadeleri alınmak üzere şüpheli sıfatıyla gözaltına alınmaları talimatı verilmiştir” 

Salihoğlu, şüpheliler hakkında saat 08.00 itibariyle gözaltı ve yakalama işleminin başlatıldığını ve İstanbul’da şu ana kadar 12 kişinin gözaltına alındığını belirtti. 

Açıklamada,  Zaman Gazetesi Genel Yayın Müdürü Ekrem Dumanlı’nın gözaltına alınmasına ilişkin de “Şüpheli Ekrem Dumanlı’ya yakalama ve gözaltı kararı tebliğ edilmesine rağmen halen görevlilere teslim olmaması üzerine gözaltı kararının gereğinin yerine getirilmesi amacıyla içinde bulunduğu Zaman Gazetesi binasına usulüne uygun biçimde girilerek şahsın gözaltına alınma işlemi gerçekleştirilmiştir” ifadesi kullanıldı.

Bu arada, Dumanlı ile gözaltındaki şüpheli sayısı 25’e yükseldi.

“Gözaltı kararı uygulanmadı”

İstanbul merkezli “paralel yapı”ya yönelik operasyon kapsamında hakkında gözaltı kararı bulunan Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca, sağlık kontrolünden geçirildikten sonra emniyet müdürlüğüne getirildi. 

Polis ekipleri, sabah saatlerinde hakkında gözaltı kararı bulunan Karaca’nın evine geldi. Bunun üzerine Karaca, evinden evinden çıkarak gazetecilere açıklama yaptı. 

Gözaltı kararının kendileri için sürpriz olmadığını belirten Karaca, yaşananların “Türkiye’nin utanılacak manzarası olarak tarihe” geçeceğini iddia etti.  

Karaca’nın avukatı Fikret Duran ise “Hidayet Bey ile birlikte kurumdan yaklaşık 10 çalışan hakkında gözaltı ve arama kararları var. Tabii gözaltı kararı uygulanmadı onların daveti gerçekleşti biz de emniyet müdürlüğüne gidip ifademizi vereceğiz” diye konuştu.

Daha sonra Hidayet Karaca, eşi Şule Karaca, oğlu Sıtkı ve avukatı ile Vatan Caddesi’ndeki İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne hareket etti.

Karaca, polis nezaretinde ilk önce Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde getirilerek sağlık kontrolünden geçirildi. 

Ardından emniyet müdürlüğüne götürülen Karaca, girişte yaptığı açıklamada, “Alnımız açık, dimdikiz. Yüreğimizde herhangi bir şüphe endişe yok. Bizim veremeyeceğimiz bir hesabımız yok” dedi. 

Zaman Gazetesi Genel Yayın Müdürü Dumanlı

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğüne bağlı ekiplerin geldiği bir başka adres ise Zaman gazetesinin bulunduğu Yenibosna’ydı. 

Polis, gazetenin okuyucularının bulunduğu bina önünde bir süre bekledikten sonra ayrıldı. 

Hakkında gözaltı kararı bulunan Zaman Gazetesi Genel Yayın Müdürü Ekrem Dumanlı daha sonra gazetecilere açıklama yaptı. Polislerin gazete önünde slogan atan okuyucularının tepkisinden dolayı ayrıldıklarını iddia eden Dumanlı, “Giyinmiş, kuşanmış, bir bayram yerine gidiyor gibi” beklediğini belirtti. 

Basın toplantısı düzenledi

İstanbul merkezli “paralel yapı” operasyonu  kapsamında hakkında gözaltı kararı bulunan Zaman Gazetesi Genel Yayın Müdürü Ekrem Dumanlı Zaman gazetesi binasında basın toplantısı düzenledi.

Emniyet mensuplarının sabah saatlerinde “gözaltı kararı ile” gazete binasına geldiğini hatırlatan Dumanlı, polisleri gazetedeki odasında beklediğini, arkadaşlarının sloganlarla polise tepki gösterdiğini söyledi. “Hamdolsun suçum da yok borcum da yok. Allah’tan başka hiçbir şeyden korkmam” diyen Ekrem Dumanlı, hakkındaki arama ve gözaltı kararına ilişkin evrakı gazetecilere gösterdi.

Bazı televizyon kanallarının, gözaltında olduğuna ilişkin haberler verdiğini söyleyen Dumanlı, “Sanırım bazı medya gruplarına bir takvim verilmiş. Şunlar evlerinden alınacak, bunlar iş yerlerinden alınacak. Bunlar şuraya götürülecek bunlar buraya götürülecek. Arkadaşlar o bilgiyi kulaklarına artık ne üfleniyorsa herhalde onu aynen söylüyorlar. İnsan bir bakar, ben canlı yayındayım” diye konuştu.

Dumanlı gözaltına alındı

Polis, gözaltı listesinde ismi bulunan Ekrem Dumanlı için öğle saatlerinde ikinci kez, Yenibosna’daki gazete binasına geldi.

Kapıda bekleyen avukatlara, Dumanlı hakkındaki gözaltı kararını içeren evrakı gösterdikten sonra gazete binasına giren polisler, burada bekleyen gazetenin okurları ve çalışanlarının arasında dördüncü kata çıktı.

Ekrem Dumanlı’nın odasında, AK Parti eski milletvekilleri Hakan Şükür ve İdris Bal’ın da olduğu görüldü.

Bu sırada, eski İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin de gazete binasına geldi.

Hakkındaki gözaltı kararını inceleyen Dumanlı “Suçumuz olmadığı için korkumuz yok, suçu olanlar korksun. Suçu olmayan insanların korkacak bir şeyi de yoktur” dedi.

Ekrem Dumanlı odasında yaptığı açıklamanın ardından, Hakan Şükür ve İdris Bal ile polisler eşliğinde binadan çıktı. 

Bina önündeki vatandaşların slogan ve pankartlarla destek verdiği Dumanlı, polisler eşliğinde bindiği araçla buradan uzaklaştırıldı. 

Hakkında gözaltı ve arama kararı bulunan Dumanlı öğle saatlerinde Zaman Gazetesi’nin Yenibosna’daki binasında gözaltına alındı.

Dumanlı, sağlık kontrolü için Bakırköy Devlet Hastanesi’ne götürüldü.

Muayenenin ardından Ekrem Dumanlı, İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nün Vatan yerleşkesindeki Terörle Mücadele Şube Müdürlüğüne getirildi.

Gözaltından notlar

Ekrem Dumanlı gözaltına alınırken, gazete binasının bulunduğu cadde bir süre araç trafiğine kapatılırken, bir polis helikopteri de bölgeyi havadan kontrol etti.

Polislerin binaya girişi ve Dumanlı ile ayrılması yaklaşık 45 dakika sürdü. Gözaltı için gelen emniyet görevlilerinin 4. kata çıkışı, Dumanlı’nın odasına girişleri ve onunla birlikte ayrılmaları Samanyolu Haber ve bazı televizyon kanalları tarafından canlı olarak yayınlandı. 

Dumanlı’nın gözaltına alınmasının ardından sabah saatlerinden Yenibosna’daki gazete binası önünde toplanan okuyucular da ayrıldı. 

Oktay Ekşi, Zaman gazetesine geldi 

Basın toplantısına katılan CHP İstanbul Milletvekili Oktay Ekşi de eski gazeteci olarak meslektaşlarıyla dayanışma borcunu yerine getirmek için geldiğini söyledi.

Sosyal Demokrat Parti (SODEP) Genel Başkanı Hüseyin Ergün de yaşananlardan üzüntü duyduğunu belirtti. 

Öte yandan milletvekili Hakan Şükür de sabah erken saatlerde Zaman gazetesi binasına geldi.  

Zaman gazetesi önündeki kalabalık 

Sabah saatlerinden itibaren Zaman gazetesinin Bahçelievler Yenibosna’daki binası önünde toplanan grup, “Zaman gazeteye sahip çıkma zamanı” yazılı döviz ve pankart taşıyarak çeşitli sloganlar attı. Kalabalığın gazete önündeki bekleyişi sürüyor. 

“Türkiye Cumhuriyeti’nin egemenliğini ele geçirmek amacıyla…” 

Zaman gazetesi avukatlarından Hasan Günaydın da İstanbul Terörle Mücadele İstanbul Şube Müdürlüğü ekiplerinin, gazetenin merkez binasına gelerek, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu’nun arama ve gözaltı kararını bildirdiklerini belirtti. 

Hasan Günaydın, hakimin “Türkiye Cumhuriyeti devletinin egemenliğini ele geçirmek amacıyla, baskı yıldırma ve tehdit yöntemlerini kullanarak örgütsel yapı oluşturarak bu yapılanma adı altında iftira, kişiyi hürriyetinden yoksun kılma, belgede sahtecilik suçları yönünden arama ve gözaltı için makul şüphe bulunduğu” gerekçesiyle gözaltı ve arama kararı verdiğini söyledi.

Soruşturma kapsamında Tek Türkiye dizisinin senaristi Ali Kara ve bir oyucu Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne polisler nezaretinde getirilerek sağlık kontrolünden geçirildi. 

Eskişehir’de 2 gözaltı

İstanbul merkezli düzenlenen “paralel yapı” operasyonu çerçevesindeki soruşturma kapsamında, Eskişehir’de 2 kişi gözaltına alındı.

Eskişehir’de sabah saatlerinde gerçekleştirilen operasyonda, kentte çekimleri süren Samanyolu TV’nin Sungurlar dizisinin yapımcısı Salih Asan ile yönetmeni Engin Koç, emniyet güçleri tarafından evlerinden alınarak, sağlık kontrolü için hastaneye götürüldü.

Koç ile Asan, İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğüne getirildi. İfadeleri alınan Koç ve Asan, daha sonra polis tarafından İstanbul’a nakledildi.

Asan ile Koç’un avukatı Turgay Balaban, Eskişehir Emniyet Müdürlüğü önünde gazetecilere yaptığı açıklamada, Samanyolu TV’nin Sungurlar dizisinin yapımcısı Salih Asan ile yönetmeni Engin Koç’un saat 06.30 civarında gözaltına alındığını belirterek, şöyle devam etti:

“Emniyete geldik. Haklarındaki gözaltı gerekçesini inceledik. Engin Koç’un gözaltına alınma sebebi, 22 Ocak 2010’da yapılan operasyonla gözaltına alınan Radikal Tahşiye Grubu olarak bilinen şahıslarla alakalı bir operasyon yapılmış. Bu operasyonun talimatının, ülke dışından geldiği ve alınan talimatla ülke içerisindeki uzantılarından gazete ve televizyonların bu talimat doğrultusunda soruşturmayı yürüten görevlilerin, aynı doğrultuda çalışma yaptığı gerekçesiyle, Radikal Tahşiye soruşturmasında talimatı veren, talimatla hareket eden basın-yayın ve medyayla emniyet görevlileri hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 2014-133.596 sayılı soruşturma dosyasıyla ‘silahlı terör örgütü üyesi olmak ve iftira suçu atmaktan’ bir soruşturma başlatıldığı belirtilmiştir. Bunun dışında herhangi bir delil gösterilmedi.” 

Balaban, Eskişehir Emniyet Müdürlüğündeki polislerin talimatla işlem yaptıkları için çok bilgi sahibi olmadığını bildirdi.

Müvekkilinin bir televizyon senaristi değil yönetmeni olduğunu anlatan Balaban, “Önüne gelen senaryoyu dizi olarak çekmiştir. Türkiye tarihinde belki ilk defa çekilen bir diziden dolayı yönetmenin gözaltına alındığını hep birlikte gördük. Sanırım silahlı dizi çekmek, suç olsa gerektir. Oyuncak silahlarla dizi çekmek” ifadesini kullandı.

Tahşiye Grubu’nu ilk defa duyduklarını belirten Balaban, “Müvekkilim de bu kelimenin ne olduğundan haberdar değildir. Bana sordu. Ben de o an Google’a bakarak Tahşiye Grubu’nun ne olduğuna ilişkin bilgi sahibi oldum. 2010 yılında bu örgüte yapılan bir eylem nedeniyle, televizyonda bu konuyla ilgili dizi çektiğinden gözaltına alınmıştır. Bu bir gözaltı değildir. 17 ve 25 Aralık operasyonlarını belki unutturmak amacıyla 25 Aralık’a kadar devam edecek bir operasyondur, içi boştur. Müvekkillerimin beraat edeceğini düşünüyorum” şeklinde konuştu. 

Yapımcı Asan’ın eşi Şengül Asan da evlerine gelen emniyet mensuplarının ellerinde tutuklama kararının olduğunu söyleyerek, “İnternetten ve Twitter’dan okuduğumuz isim listesinde eşimin adı da vardı. İsmini yanlışlıkla ‘Salih Aslan’ olarak yazmışlar. Kendisi de ‘bu şansı bir harfle kaçırmam, inşallah’ dedi. Söylenti çıktığı için biz hazır olarak bekliyorduk. Zilimiz çaldı, polis arkadaşlar ‘hazırlanın’ dedi. Öyle çıktık, bir problem olmadı” şeklinde konuştu. 

Asan ve Koç ile eski İstanbul Asayiş Şube Müdürü Ertan Erçıktı, sağlık kontrolü için Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne getirildi. 

Asan, Koç ve Erçıktı’ya sağlık kontrolü sırasında, İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri refakat etti.

Şüpheliler, sağlık kontrolünün ardından Vatan Caddesi’ndeki İstanbul Emniyet Müdürlüğü yerleşkesine götürüldü. 

Bu arada hakkında gözaltı kararı bulunan eski İstanbul Organize Suçlarla Mücadele Şubesi’nden sorumlu emniyet müdürü yardımcısı Mutlu Ekizoğlu da İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne gelerek teslim oldu. 

Ankara’da 1 gözaltı kararı

Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, İstanbul’daki soruşturma kapsamında hakkında gözaltı kararı bulunan bir polisin başkentteki adresine gitti.

Zanlı’nın adresinde olmadığı tespit edildi. Emniyet mensubunun yakalanması için çalışma sürdürülüyor.

Dizi yazarı Alemdağ Van’da gözaltına alındı

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü soruşturma kapsamında, Van Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince, dizi yazarı Makbule Çam Alemdağ’ın kent merkezindeki evine sabah saatlerinde operasyon yapıldı.

Operasyonda gözaltına alınan Alemdağ’ın, sağlık kontrolünden geçirildikten sonra İstanbul’a gönderildiği öğrenildi.

7 polise gözaltı

İstanbul merkezli “paralel yapı” operasyonu çerçevesinde İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü soruşturma kapsamında, Erzurum Emniyet Müdürlüğünde görevli ismi açıklanmayan bir komiserin gözaltına alındığı belirtildi.

Operasyon kapsamında, Elazığ’da bir rütbeli polisin gözaltına alındığı ve İstanbul’a gönderildiği belirtildi. Daha önce İstanbul’a görev yapan polisin tayininin bir süre önce Elazığ’a çıktığı kaydedildi.

Operasyon çerçevesinde Tunceli’de de bir polisin gözaltına alındığı bildirildi.

Hhakkında gözaltı kararı bulunan Batman Emniyet Müdürlüğü Koruma Şube Müdürlüğü’nde görevli komiser A.C. evinde gözaltına alındı. 

Mardin’de ise aynı operasyonla ilgili olarak 2 polisin gözaltına alındığı bildirilirken, polislerden birinin Şırnak Emniyet Müdürlüğünde görevli olduğu belirtildi.

Gözaltına alınan polislerin sağlık kontrolünün ardından İstanbul’a gönderildiği öğrenildi.

Hakkında gözaltı kararı çıkarılan İstanbul Emniyet Müdürlüğünde görevli polis memuru Ç.Ö ise izinli olarak geldiği Kahramanmaraş’taki yakının evinde sabah saatlerinde Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından gözaltına alındı.

Sağlık kontrolünden geçirildikten sonra Emniyet Müdürlüğüne götürülen Ç.Ö, buradaki işlemlerin ardından Türk Hava Yolları’nın tarifeli uçağıyla terörle mücadele ekibi eşliğinde soruşturmanın yürütüldüğü İstanbul’a gönderildi.

Bu arada soruşturma kapsamında hakkında yakalama kararı çıkartıldığı iddia edilen Kahramanmaraş Emniyet Müdürlüğünde görevli polis memuru M.K’nın evinde bulunamadığı, gözaltına alınabilmesi için arama çalışmalarının devam ettiği öğrenildi.

 

Gözaltı sayısı 27’ye çıktı

Öte yandan operasyon kapsamında Dumanlı ve iki kişinin daha gözaltına alınması ile gözaltına alınanların sayısı 27’ye çıktı.

 

Bu arada, polis ekiplerinin araştırmasında, hakkında gözaltı kararı bulunan 31 kişiden biri olan gazeteci-yazar Nuh Gönültaş’ın dün gece Atatürk Havalimanı’ndan yurt dışına çıktığı tespit edildi.

Soruşturma kapsamında hakkında gözaltı kararı bulunan 4 kişiden biri olan Zaman gazetesinin eski köşe yazarlarından Hüseyin Gülerce’nin de Yalova’dan yarın geleceği ve İstanbul Adliyesi’nde ifade vereceği öğrenildi.

 

Gözaltına alınanlardan 3 kişi serbest bırakıldı

 

Bu arada, operasyonu kapsamında gözaltına alınanlardan 3’ü, cumhuriyet savcısı tarafından ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakıldı. 

 

İstanbul Emniyet Müdürlüğünün Vatan yerleşkesindeki Terörle Mücadele Şube Müdürlüğünde gözaltında tutulan 27 kişinin işlemleri sürüyor. 

 

Soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı Hasan Yılmaz, Terörle Mücadele Şube Müdürlüğüne gelerek, şüphelilerin ifadelerini almaya başladı.

 

İfadeleri alınan şüphelilerden Samanyolu televizyonunda yayınlanan “Tek Türkiye” dizisi ekibinden Elif Yılmaz, Ebru Şenvardar ve Naci Çelik Berksoy, serbest bırakıldı. 

 

Gözaltındaki 24 kişinin ifade işlemlerinin sürdüğü bildirildi. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X