2 haftayı geçen öksürük, verem işareti olabilir!

Veremle Savaş Haftası kapsamında uyarılarda bulunan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Tekin Atak, veremin (tüberküloz) binlerce yıldır var olduğunu belirtirken uzun süren öksürüklerin hafife alınmaması gerektiğinin altını çizdi.

2 haftayı geçen öksürük, verem işareti olabilir!

Yurdun dört bir yanında Veremle Savaş Haftası kapsamında etkinlikler düzenleniyor. Etkinliklerle halkın bilgilendirilmesinin önemli olduğunun altını çizen VM Medical Park Bursa Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Tekin Atak, “Binlerce yıldır var olan bu mikrop, sanılanın aksine zengin-fakir, yaşlı-çocuk ayrımı olmaksızın her insanda oluşabilir.

5 yaş altı çocuklar, HIV enfeksiyonu bulunanlar, bağışıklığı baskılayıcı ilaç alanlar, silikozis hastaları, şeker hastalığı olanlar, böbrek yetmezliği olanlar, lösemi, lenfoma, baş-boyun ve akciğer kanseri olanlar, beslenme bozukluğu olanlar, alkol ve tütün ürünleri bağımlığı olanlar risk grubundadır” diye konuştu.

BU BELİRTİLERE DİKKAT

Verem mikrobunun hasta kişilerin akciğerlerinden çıkan damlacıklar yoluyla başkalarına bulaştığını vurgulayan Uzm. Dr. Atak, “2-3 haftadan fazla süren öksürük, ateşlenme, genelde akşam üstü çıkan ve terlemeyle düşen ateş, gece terlemesi, iştah ve kilo kaybı, yorgunluk, halsizlik, balgam çıkarma, kan tükürme, nefes darlığı, sırtta ve göğüste ağrılar veremde gözlenmektedir. Özellikle 2-3 haftayı geçen öksürükte doktora görünmek gerekir. Hastaların bazılarının hastaneye yatması gerekirken bazılarının ayakta tedavisi mümkün. Tedaviye başlandıktan 3 hafta sonra bulaşıcılık kalmaz. Tedavi süresi 6 ile 24 ay arasında değişir. Hastalık saptanan kişinin ev, işyeri, okul, yurt, kreş, kışla gibi ortak alanlarda bir arada olduğu insanların sağlık taramasına alınması da çok önemli. Verem hastalığı için ‘BCG’ adı verilen bir aşı uygulanmaktadır. Bu, akciğer tüberkülozundan koruyucu değildir ancak özellikle çocuklarda, menenjit ve milier tbc dediğimiz kan yoluyla yayılan ağır veremden koruyucu özelliği vardır” dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X