25 yıllık arkadaşından en anlamlı hediye

Sırp gazeteci Ivana Jankovic, 25 yıllık arkadaşının böbreğiyle Türkiye’de sağlına kavuştu. 3 boyutlu laparoskopik yöntemle böbrek nakli gerçekleştirilen Ivana, Türk doktorlar sayesinde yeni bir hayata başlayacağını söyledi.

25 yıllık arkadaşından en anlamlı hediye
Sırp gazeteci Ivana Jankovic, 25 yıllık arkadaşının böbreğiyle sağlına kavuştu. Ülkesinde sayısız siyasi habere imza atan gazeteci 46 yaşındaki Jankovic, 4 yıl boyunca diyaliz makinesine bağlı kaldı. Ancak böbrekleri iflasın eşiğinde olan ve gün geçtikçe durumu ağırlaşan Jankovic’i yaşama bağlayacak destek, kendisi gibi gazeteci arkadaşı Marijana Milosavljevic’ten ve Sırbistan halkından geldi. Zira Sırp kamuoyunda Ivana ve donörü Marijana için yardım kampanyası başlatıldı. Kampanya kısa sürede büyük ilgi gördü ve amacına ulaştı.

İki arkadaş büyük umutlarla geldiği Türkiye’de kendilerini Türk doktorlara emanet ettiler. Bursa’daki bir hastanede 3 boyutlu laparoskopik ameliyat olan 25 yıllık iki arkadaşın sağlığına kavuşması yüzlerine yansıyan tebessümden belli oluyor. Başından geçenleri tek tek anlatan İvana, “Benim gibi gazeteci olan 25 yıllık arkadaşım beni zor günümde yalnız bırakmadı. Bana böbreğini vermek istedi. Ancak onun saçını teline bile zarar gelmesini istemiyordum. Sırp kamuoyu da büyük duyarlılık göstererek benim adıma yardım kampanyası başlattı. Daha sonra beni ikna ettiler ve Marijana’nın böbreğini almak için Türkiye’ye geldik” diye konuştu.

 
“TÜRK DOKTORLARI SAYESİNDE HAYAT BULDUM”

Başarılı bir organ nakli operasyonu ile yaşama tutunan 46 yaşındaki Ivana Jankovic “Uzun araştırmalarım sonucu Prof. Dr. Bülent Oktay’da karar kılmıştım. Yanılmadığımı gördüm. Şimdi kendimi çok iyi hissediyorum. Türk doktorlar sayesinde benim için yeni bir hayat başlıyor. Gazeteciliğin yoğun temposunda gücümün yettiği kadar haber yapmaya devam ettim. Diyalize bile geceleri girdim. Arkadaşlarım beni çok idare etti. 25 yıllık arkadaşımın böbreği bana yaşam verdi. Kısa bir süre sonra haberciliğe tekrar dönmeye hazırlanıyorum” diye ifade etti.

 

Arkadaşına böbreğini veren 48 yaşındaki Marijana da bu süreçte eşinden çok büyük destek gördüğünü belirterek “Çocuğumuz yok. Eşim de Ivana’ya çok büyük saygı duyuyor ve bana bu süreçte hep destek oldu. Böbreğimle 25 yıllık arkadaşıma hayat vermek anlatılamaz bir duygu. Ivana için en güzel günleri istiyorum. Bursa’yı da çok sevdim, çok güzel bir şehir ve en kısa zamanda yeniden gelmek istiyorum” dedi.

Ivana’nın böbrek naklini gerçekleştiren Acıbadem Bursa Hastanesi Üroloji ve Organ Nakli Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bülent Oktay, “Biz donör reflektomi dediğimiz canlıdan böbrek alma işlemini 3 boyutlu laparoskopi ile yapıyoruz. Bu, Türkiye’de tektir. Kapalı ameliyat yöntemi olduğundan hem küçük bir kesi ile yapıyoruz hem de daha az kanama oluyor ve hastaya ameliyat sırasında da sonrasında da büyük konfor sağlıyor. Donör Marijana’ya da bu sistemin uygulandı. Böbrek ‘çıkarılma’ aşamasına yaklaşınca da nakil olacak Ivana ameliyathaneye alındı. Vericiden kapalı yöntemle böbreği dışarı alıp, özel soğuk serumla soğutup yan odaya götürdük ve sadece dakikalar içinde İvana’ya taktık. Eski yöntemle 3 ayda iyileşen hastalar bu yöntemle Marijana 3 günde normal faaliyetlerine dönebilecek. Böbrek nakli yapılan Ivana’nın da hemen her hareketinin serbest olacak. İşine de bir ay gibi kısa bir sürede başlayabilecek” diye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X