‘250 Büyük’te otomotiv zirvede

Bursa’nın 250 Büyük Firması açıklandı. Ciroya göre yapılan sıralamada Oyak Renault, Tofaş ve Bosch ilk üçte yer aldı. Yeşim ise, ihracatı ve istihdamı ile hazır giyim sektörünün gururu oldu.

‘250 Büyük’te otomotiv zirvede

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nın (BTSO) ‘İlk 250 Büyük Firma-2018′ araştırmasının sonuçları açıklandı.

Bu yıl 22’nci kez gerçekleştirilen araştırma sonuçlarına göre, listede yer alan firmalar katma değer, istihdam ve ihracatta bugüne kadarki en yüksek değerlere ulaştı. Araştırmaya göre, listedeki 250 firmanın toplam cirosu 148,3 milyar  lira oldu.

Söz konusu firmaların katma değerleri toplamı bir önceki yıla göre yüzde 47’lik artışla araştırmanın ilk yılından bu yana en yüksek seviye olan 27,8 milyar liraya ulaştı. Söz konusu firmaların net aktifleri bir önceki yıla göre yüzde 25 artarak 101,7 milyar liraya yükselirken, vergi öncesi dönem karları ise yüzde 29 artarak 9 milyar lira olarak kaydedildi. Türkiye’nin dış ticaretinde lider şehirler arasında bulunan Bursa’da ilk 250 firmanın ihracatı 2017 yılına göre yüzde 0,6’lık sınırlı artışa rağmen 12,6 milyar dolarla yeni bir eşiğe ulaşırken, ücretle çalışanların toplamı ise yüzde 9,2 artarak 152 bin kişiyi aştı ve rekor kırdı. Bursalı devlerin üretimden satışları toplamı da 2018 yılında yüzde 31’lik artışla 107,1 milyar liraya çıktı. Söz konusu firmaların öz sermayeleri ise 2017 yılına göre yüzde 30 artışla 26,5 milyar liradan 34,4 milyar liraya yükseldi.

LİSTENİN LİDERİ OYAK RENAULT

Türkiye ekonomisinin lokomotif kenti Bursa’da ciro büyüklüğüne göre ‘İlk 250 Firma Araştırması’nın zirvesinde 20,2 milyar lira ile Oyak Renault yer aldı. Oyak Renault’u 19,8 milyar lira ile geçen yılın lideri Tofaş izledi. Bosch firması ise 6,6 milyar lira ciro ile listenin üçüncü sırasına yerleşti. Bu 3 firmayı sırasıyla Borçelik, Limak, Sütaş, Bursa Eczacılar Kooperatifi, Asil Çelik, Özdilek AVM ve Korteks takip etti. Listede otomotiv yan sanayinden 63, tekstil sektöründen 48, gıda tarım ve hayvancılık sektöründen 28, perakende sektöründen 26, makine ve teçhizat sektöründen 14, metal sektöründen 13, hazır giyim alanından ise 8 firma bulunuyor. Araştırma sonuçlarına göre, liste 2017 yılına göre 42 yeni firma yer aldı. 

ZİRVEDEKİ YERİNİ KORUDU

Hazır giyim ve konfeksiyon sektörünün güçlü kuruluşu Yeşim, sıralamada iki şirketi ile temsil edildi. Yeşim Satış Mağazaları ve Tekstil Fabrikaları AŞ 22’inci sırada, Yeşim Tekstil Sanayi Ticaret AŞ ise 429,8 milyon lira ciro ile 55’inci sırada yer aldı. Yeşim Tekstil, sektörel sıralamada ise hazır giyim kategorisinde zirveye oturdu. Söz konusu alanda Yeşim’i sırasıyla Öz Tekstil ve Bursalı Tekstil takip etti. Böylece Yeşim, hazır giyim sektöründeki liderliğini korudu.

FİRMALAR SANCILI BİR SÜREÇTEN GEÇTİ

BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, firmaların 2018 yılında gerek küresel ticarette artan korumacılık tedbirleri gerekse de finansal piyasalardan başlayarak reel sektörü de etkisi altına alan sancılı bir süreçten geçtiğini söyledi. Ekonomi yönetiminin iş dünyasına sunduğu destekler ve teşvik politikalarının bu zorlu süreçte firmalara rahat nefes aldırdığını belirten Burkay, ‘’Bursa iş dünyası, 2018 yılında tüm zorluklara rağmen ortaya çıkan riskleri iyi yönetti. Verimlilik ve karlılığa odaklanırken, istihdam ve katma değer artışında da bugüne kadarki en yüksek seviyeye ulaştı” dedi.

YAPISAL DÖNÜŞÜM SÜRDÜRÜLMELİ

Uluslararası piyasalardaki dalgalanmalara ve Türkiye ekonomisindeki finansal zorluklara rağmen iş dünyasının büyüme ile kalkınma hedeflerinden vazgeçmeyeceğini dile getiren Burkay, ‘’Yapısal dönüşüm adımlarını kararlılıkla uygulamayı sürdürmeliyiz. Yüksek faiz ve enflasyon üretimin, yatırımın ve istihdamın önündeki en büyük engeller arasında bulunuyor. Bu süreçte hükümetimizin ve Merkez Bankası’nın faizleri düşürmeye dönük politikalarını memnuniyetle karşılıyoruz” diye konuştu. Öncelikli sektörler bazında uygulanacak vergi indirimlerinin piyasalara ivme kazandıracağının altını çizen İbrahim Burkay, şunları kaydetti: “Ayrıca Türk Eximbank ve KGF desteklerinin artırılması ihracatçılarımızın elini güçlendirecektir. Özellikle son bir yılda üretim üzerinde artan enerji maliyeti baskısının düşürülmesiyle birlikte firmalarımızın kent ve ülke ekonomisine katkısı daha da yükselecektir.”

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X