3 Filistinliyi öldüren İsrail polisi Mescid-i Aksa’yı kapattı

İsrail polisi sabah saatlerinde Mescid-i Aksa’da silahlı saldırıda bulunduğunu iddia ettiği 3 Filistinliyi öldürdü, olayda 3 İsrailli yaralandı.

3 Filistinliyi öldüren İsrail polisi Mescid-i Aksa’yı kapattı

İsrail polisi, Mescid-i Aksa’nın Aslanlı Kapı bölgesinde İsrail polisine ateş eden iki kişinin olay yerinde öldürüldüğünü açıkladı. Mescid-i Aksa Vakfı yetkilileri de saldırı düzenlediği iddia edilenlerden birinin de Aksa’nın içerisine kaçtığı ve burada öldürüldüğünü duyurdu. 

 

Aksa’nın içerisinde Filistinlinin öldürülme görüntüleri kameralara yansıdı. 

İsrail polisinin açıklamasında, Aksa’da gerçekleşen olayda ayrıca iki kişinin ağır yaralandığı kaydedildi. Olayın ardından öldürülen Filistinlilerin üzerinde 2 yarı otomatik silah ve bir tabancanın ele geçirildiği belirtildi. 

İsrail Kızıl Davut Yıldızı da “saldırıda 2’si ağır 3 kişinin yaralandığını” açıkladı. Tedavi altına alındığı bildirilen yaralıların kimliği hakkında bilgi verilmedi. Yerel basın yaralananların İsrailli olduğunu yazdı. 

 

Mescid-i Aksa kapatıldı 

 

Polisin açıklamasında ayrıca Mescid-i Aksa’nın kapılarının kapatıldığı ve Kudüs Bölge Polis Müdürlüğü’nün bugün Mescid-i Aksa’da namaz kılınmasına izin vermeyeceğine yer verildi. 

Mescid-i Aksa’dan imamlar da dahil herkesi dışarı çıkaran polis, Aksa’da murabıt olarak adlandırılan Filistinli gönüllü bekçilerin telefonlarına el koydu. 

Polis ayrıca Aksa’nın da içerinde bulunduğu şehrin surlarla çevrili Eski Şehir bölgesini ve çevresindeki yolları da giriş çıkışa kapattı. Çok sayıda İsrail askerinin şehrin giriş kapılarında konuşlandığı ve şehrin üzerinde polis helikopterlerinin uçtuğu gözlendi. Polis şehrin çevresinde bulunan Filistinlileri de uzaklaştırarak, surların yüz metre kadar ilerisine demir barikatlar kurdu.

 

“İsrail, bu olayı bahane ederek Mescid-i Aksa’nın yapısını değiştirmeyi planlıyor”

 

Tansiyonun yüksek olduğu şehrin Sahire Kapısı’nda AA muhabirine konuşan Mescid-i Aksa Müdürü Ömer Kisvani, “Mescid-i Aksa’da 1969’dan bu yana ilk defa cuma namazı kılınmasına izin verilmiyor. Bu, çok tehlikeli bir adımdır. Bu, açıkça ibadet özgürlüğüne ve din özgürlüğüne bir saldırıdır. ” dedi. 

Kisvani, şöyle devam etti: 

“Sabah saat 7 sularında gerçekleşen olayda İsrail polisinin 3 Filistinli genci öldürdüğü haberini aldık. İsrail polisi olayın ardından Mescid-i Aksa’nın kapılarını kapatarak, cuma namazının kılınmayacağını duyurdu. İşgal gücü şu anda aldığı önlemlerle olayı bahane ederek Mescid-i Aksa’da namazı engelliyor. Biz Mescid-i Aksa’da neler döndüğünü bilmiyoruz. Bütün yetkililer Harem-i Şerif’in dışına çıkarıldı. Şu anda Eski Şehrin Sahire kapısındayız. Diğer vakıf görevlileri Gavanime ve diğer kapılarda bekliyor. Mescid-i Aksa’nın içinde sadece İsrail polisi eşliğinde Yahudi milletvekilleri ve Kamu Güvenliği Bakanı var. Biz içeride ne yaptıklarını bilmiyoruz. Murabıtların telefonlarına el konulmuş durumda. İsrail’in bu icraatları Mescid-i Aksa’ya yönelik zalimce alınmış kararlardır. Mescid-i Aksa’nın içerisinde olan her olaydan İsrail işgali sorumludur. İsrail şu anda bu olayı bahane ederek Mescid-i Aksa’nın yapısını değiştirmeyi planlıyor. Aşırı sağcı İsrail hükümeti bu olayı kullanıyor.” 

Kisvani ayrıca” Müslümanlara Mescid-i Aksa’nın çevresindeki bu alana gelmeleri ve cuma namazlarını burada eda etmeleri çağrısı yapıyoruz. Biz işgalin yaptığı icraatları tanımıyoruz. Bu açıkça bir zulümdür.” ifadelerini kullandı.

Öte yandan Kudüs Müftüsü Şeyh Muhammed Hüseyin de Müslümanları cuma namazını eda etmeleri için Eski Şehir surlarının çevresinde toplanmaya çağırdı.

Ürdün Vakıflar Bakanlığına bağlı Kudüs’teki “İslami Vakıflar İdaresi”, çarşamba günü bir İsrail askerinin, omuzunda İsrail bayrağıyla Aksa’nın avlusuna girdiğini belirtmişti.

İsrail’in 1967’de Doğu Kudüs’ü işgal etmesinden bu yana Mescid-i Aksa’nın batı tarafındaki Fas Kapısı İsrail polisinin kontrolünde bulunuyor. Yahudi yerleşimciler, buradaki asker ve polisler eşliğinde bu kapıdan Aksa’nın avlusuna giriyor.

 

İsrail askerleri Batı Şeria’da bir Filistinliyi öldürdü 

 

İsrail askerlerinin işgal altındaki Batı Şeria’da Filistinli bir genci vurarak öldürdüğü bildirildi.

 

Filistin Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, Beytüllahim kenti yakınlarındaki Dehişe Mülteci Kampı’nda yaşanan olaylarda 18 yaşındaki bir Filistinli, İsrail askerlerinin açtığı ateş sonucu hayatını kaybetti.

 

Açıklamada, hayatını kaybeden Filistinli gencin kimliğine ilişkin bilgi verilmedi. 

 

Öte yandan AA muhabirine telefonla konuşan görgü şahitlerine göre, İsrail askerlerinin Dehişe kampına yaptığı baskının ardından olaylar çıktı. İsrail askerlerinin iki Filistinliyi de gözaltına aldığı kaydedildi. 

 

Olayın ardından İsrail askerleri toplanan Filistinli gençleri gerçek mermi ve göz yaşartıcı bomba ile dağıtmaya çalıştı, Filistinliler ise taşla karşılık verdi. 

 

‘Filistinli gençler Mescid-i Aksa’yı sahipsiz bırakmayacaktır’

 

Mirasımız Derneği Genel Başkanı Muhammet Demirci, şunları kaydetti:

 

“Bugün Mescid-i Aksa’da yaşanan katliamın bir diğer dikkat çeken yanı ise katledilen Müslüman gençlerin İsrail vatandaşı olmasıdır. Müslümanların 1948 toprakları olarak andığı Ummül Fehm şehrinden olan gençler İsrail kimliği taşımaktadırlar. İsrail’in 1948’de işgal ettiği Filistin topraklarında kalan Müslümanlar İsrail vatandaşıdır. Bugün Mescid-i Aksa’da İsrail polisi kendi vatandaşlarını katletmiştir, bu da İsrail açısından vatandaşlığın bir öneminin olmadığını, söz konusu Müslüman ise öldürülmesi gereken varlık olarak görüldüğünün açık delilidir. Şurası çok açıktır ki İsrail ne yaparsa yapsın, Filistinli gençler Kudüs’ü ve Mescid-i Aksa’yı sahipsiz bırakmayacaktır. Duyarlı dünya Müslümanları da Filistinlilerin yanındadır. UNESCO’nun ‘Mescid-i Aksa ile Yahudiliğin bir alakası yoktur’ kararı İsrail’in gözünü iyice döndürmüş ve adeta kanla oynamasına neden olmuştur. Bu oyun İsrail’in sonu olacaktır.”

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X