3 milyon kişi gastronomi için seyahat ediyor

Türkiye’de gastronomi turizminin her yıl yüzde 15 büyüdüğüne işaret eden sektör temsilcileri, bu alanda gerçekleştirilen turlara katılan turistlerin yüzde 25 daha fazla harcadığını dile getirdi.

3 milyon kişi gastronomi için seyahat ediyor

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB), Başkanı Firuz Bağlıkaya,  Doğu Akdeniz Bölgesi’nde gastronomi ziyaretçi sayısının yılda 3 milyonu bulduğunu söyledi.

Bağlıkaya, gastronomi turizminin artık dünyada yükselen bir trend olduğunu belirterek, söz konusu alanın çok hızlı bir gelişme gösterdiğini ifade etti. Yapılan araştırmalara göre, gastronomi turizmi çerçevesinde seyahat eden turistlerin yüzde 88’inin destinasyon tercihlerinde iyi yemeğin önemine vurgu yaptığını kaydeden Bağlıkaya, şöyle devam etti: ‘’Türkiye’de de bu oran aynı. Türkiye’de gastronomi turizmi turlarına katılanlar yüzde 25 daha fazla harcama yapıyor. Ülkemize gelen yabancı turistler ortalama bir hafta kalıyor. Gastronomi turistleri, ülkemizde yaklaşık bin dolar harcama yapıyor. Hedefimiz, gastronomi turu yapan yabancı turistlerin ülkemize geldiğinde en az 2 bin 500 dolar harcama yapar hale gelmesi.”

HEDEF 10 MİLYON TURİST

Doğu Akdeniz Bölgesi olarak nitelendirilen Mersin, Adana, Antakya, Gaziantep illerinde gastronomi ziyaretçisi sayısının yılda 3 milyonu bulduğunu dile getiren Bağlıkaya, bu çerçevede Gastronomi Treni’ni hayata geçireceklerini anlattı. Bağlıkaya, Gastronomi Treni ve Doğu Akdeniz Gastronomi Rotası gibi turlarla, bölgenin gastronomi ziyaretçi sayısını 3 yılda 3 milyondan 10 milyona çıkarmayı hedeflediklerinin altını çizdi. Türkiye’nin zengin mutfak kültürüne işaret eden Bağlıkaya, Türkiye gastronomisini yurt dışında da ön plana çıkarmak için çalışmaya devam ettiklerini vurguladı.

İLK TERCİH GÜNEYDOĞU

TÜRSAB Gastronomi İhtisas Başkanı Ömer Kartın da, turistlerin yaklaşık yüzde 88’i için yeme-içmenin çok önemli olduğuna dikkati çekerek, ‘’Bunların hepsi gastronomi turisti olacak anlamına gelmiyor. ‘Gastronomi turisti çok para harcar’ diye bir hata var. Gastronomi turisti, mümkün olduğu kadar en iyisini yemeye çalışırken iyi para harcamaya çalışır ama sokak lezzetlerine meraklı bir gastronomi turisti de var. Bunlar yemek uğruna yola çıkanlar” diye konuştu. Söz konusu turizm alanında Türkiye’de her yıl yaklaşık yüzde 15’lik büyüme kaydedildiğini belirten Kartın, ‘’Türkiye içinde gastronomi turizminde en çok tercih edilen rota Güneydoğu rotası. Antep haricinde, Adana ve Hatay da çok popüler. İzmir’e bireysel çok giden insan var” şeklinde konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X