‘36 dakika sonra durdurmasaydık devam edecekti’

Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, cami saldırısında 50 kişiyi öldüren terörist Brenton Tarrant’ın yakalanmaması halinde ‘kesinlikle saldırıya devam etme niyetinde olduğunu’ söyledi.

‘36 dakika sonra durdurmasaydık devam edecekti’

Başbakan Ardern, dün basın mensuplarına yaptığı açıklamada, İskoç asıllı Avustralya vatandaşı Brenton Tarrant’ın (28) gözaltına alındığı sırada hareket halinde olduğunu ve aracında pek çok silah bulunduğu söyledi. Saldırganın çok daha fazla insanı öldürebileceğini belirten Ardern, ‘‘Polise yapılan ilk çağrıdan sonra 36 dakika içinde yakalandı. Polis ekiplerine teşekkür ediyorum” dedi.

Sosyal medyada yayılan yakalama görüntülerinde sadece tabanca taşıyan 2 polisin Tarrant’ı arabasında yakaladığı görülüyordu. Polisler, Tarrant’ın kaçmaya çalıştığını ve gözaltına direndiğini belirtti.

ARDERN’DEN TRUMP’A: MÜSLÜMANLARA SEMPATİ…

Başbakan Ardern, terör saldırısının ardından ABD Başkanı Trump ile gerçekleştirdiği görüşmeye ilişkin bilgi de paylaştı. Trump’ın Yeni Zelanda’ya nasıl yardım edebileceği sorusu üzerine verdiği yanıta ilişkin Ardern, ‘‘Mesajım, ‘tüm Müslüman topluluklar için sempati ve sevgi’ oldu” ifadesini kullandı.

1.5 milyon katliam videosu kaldırıldı

Facebook’tan yapılan açıklamada, Yeni Zelanda’daki terör saldırısından sonra geçen ilk 24 saatte, katliama dair görüntüleri içeren 1.5 milyon videonun silindiği duyuruldu. Kaldırılan görüntülerden 1.2 milyondan fazlasının yükleme aşamasında, henüz yayınlanmadan kaldırıldığı ifade edildi. Facebook, terör saldırısının en çok şiddet içeren kısımlarının çıkarıldığı montajlı videoların da siteden kaldırıldığını açıkladı.

Terör saldırısının faili Brenton Tarrant, üzerine taktığı kamerayla saldırıyı Facebook üzerinden canlı yayınlayarak, saldırının kan donduran görüntülerinin tüm dünyaya hızlı bir şekilde yayılmasını sağlamıştı. Facebook, görüntülerin hızlı bir şekilde tüm dünyaya yayılması nedeniyle eleştiri oklarının hedefi haline gelmişti.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X