5 adımda yaşlanmayı durdurun

Yaşınızı göstermeyen, aydınlık ve sağlıklı bir cilde sahip olmak ister misiniz? Dermatoloji Uzmanı Dr. Sadiye Kuş, her geçen gün yeni bir araştırmanın genç bir cilde giden yolu kolaylaştırdığının altını çiziyor.

5 adımda yaşlanmayı durdurun

Cildi korumak için yaz-kış kullanılan kremlerde C vitamini olması çok önemli. C vitaminini bir zırh gibi düşünebilirsiniz. Cildin kalkanı oluyor ve cildi koruyor. Bir elmayı ısırdığınızda paslanıyor ve okside oluyor. Cildinizin paslanmaya açık olabileceğini düşünebilirsiniz. Kolajen sentezi için gündüzleri C vitaminli ürünleri uyguluyor olmak önemli. Retinoik asit ve glikolik asit de yine kolajen sentezi için tavsiye edilen içerikler arasında yer alıyor. Bu içeriklerin de akşamları kullanılması tavsiye ediliyor. Kuru ciltlilerin geceleri hyalüronik asit içeren nemlendiricileri, gündüzleri ise yine C vitaminli kremler kullanmalı. Hangi tür cildiniz olursa olsun kullandığınız ürünlerin üzerine mutlaka güneş koruyucu sürülmesi genç ve aydınlık bir cilde giden yolun ilk basamağını oluşturuyor.

Yazın cilt kuruyor dolayısıyla özellikle sonbahara geçişte yorulan cildin iyice nemlendirilmesi önem taşıyor. Yeni çıkan uygulamalardan nem aşısı hyalüronik asit içeriyor. Tek bir uygulama ile dokuz aya kadar etkisi oluyor. Cilde sadece nem kazandırmakla kalmıyor nemin üstüne elastikiyet ve sıkılık konusunda da yardımcı oluyor. İğneyle cilt altına yerleştiriliyor. Yılın her zamanı yapılabiliyor. Yapılan çalışmalarda pek çok uygulayan kadın nemlendirici ihtiyacının azaldığını belirtmiş. 30’lu yaşlardan itibaren her yaz çıkışında uygulanması tavsiye ediliyor. Cildin parlamasına katkı sağlıyor.

 

“Derin kimyasal peeling yani cildin çok fazla soyulması taraftarı değilim. Derin soyma işlemlerinde cildin kıymetli epidermis tabakasını yok edip bir daha oluşturmaya çalışıyoruz. Epidermise çok zarar vermeden yapılacak uygulamaları tercih ediyorum” diyor Dr. Kuş. Hafif bir soyma faydalı olabiliyor. Yaz çıkışında Hydrafacial uygulaması cildi tahriş etmeden bakım yapan bir yöntem. Üst tabakadaki ölü hücrelerin ciltten uzaklaştırılması ve gözeneklerin temizlenmesi hedefleniyor. Belli aralıklarla yaptırmanın hiçbir sakıncası bulunmuyor. Ayrıca evde yapılan uygulamalarda da peeling’in çok fazla abartılmaması gerektiğinin altı çiziliyor. Bunun sebebi ciltte hassasiyet oluşabiliyor. Bu durum da cildin kurumasına ve daha hassas bir yapıya sahip olmasına yol açıyor. Diğer bir etken de ciltte kızarıklık oluşabiliyor. Buna da kuperöz deniliyor. Bu kızarıklığı geçirebilmek için de lazer uygulanması gerekebiliyor. Durduk yere cilt işlem üstüne işlem görüyor. Melazma denilen leke sorunu da tahriş olan bölgede daha kötü bir şekilde ortaya çıkıyor. Çok yağlı ve komedonları ön planda olan bir ciltse haftada bir evde hafif peeling işlemleri uygulanabilir.

Uyku pozisyonları yaşlandırma etkilerini artırabiliyor. Hep aynı tarafa yan yatmak yastık kırışığı da denilen çizgilerin oluşmasına sebep olabiliyor. Benzer şekilde cep telefonlarını uzun süre tuttuğunuzda yağlanmaya yol açabiliyor. Düzenli yoga ve meditasyon yapan insanların yaşlarını göstermediğini ve daha genç bir cilde sahip olduklarını gözlemleyebiliyoruz. Bu olumlu etkilerin yoga ve meditasyonun stres hormonunu azaltıp, kan dolaşımını arttırarak sağladığı düşünülüyor. Deri hücrelerimiz en hızlı yenilenen hücrelerimizden.

Uykumuzu iyi alıp yeterli dinlenemediğimizde bu hızlı döngü olumsuz etkileniyor. Cildimiz cansız ve mat görünüyor. Dr. Sadiye Kuş, güzellik uykusu denilmesinin boşuna olmadığını söylüyor.

ersini ve ahudududa çok yoğun C vitamini bulunuyor. C vitamini önemli bir antioksidan olduğu için bu besinler cildimizdeki kolajeni yıkıp kırışıklıklara yol açan serbest radikallere karşı kalkan oluşturuyor. Ayrıca şeker içeriklerinin de düşük olması önemli bir avantajları. Şeker içeriği daha yüksek olan çilek de kararında tüketildiğinde cilt için faydalı. Kış meyvelerinden narı kuvvetli antioksidan özelliği nedeniyle tüketmek önemli. Avokado da cilt sağlığı için önemli. Preklinik çalışmalarda avokadonun güneşin UV ışınlarına bağlı hasarı azaltıp yara iyileşme cevabını arttırabileceği ile ilgili veriler var. Cildimizin sıkılığını sağlayan kolajen desteğini kemik suyu kaynatarak alabiliriz. Kemikte ve ilikte yoğun olarak bulunan kolajen kemik suyunda jelatinimsi bir kıvama geliyor. Sıkı cilt kolajen miktarı iyi olan cilt anlamına geliyor. Cildin sıkılaşması için kemik suyundaki kolajen oldukça faydalı. Son olarak yaşlanma etkilerini yavaşlatabilmek için şekerden kaçınmak ve karbonhidratı abartmamak gerekiyor.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X