80 yıllık özlem

80 yıl önce bugün Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü ebediyete uğurladık. Saygı ve minnetle anıyoruz.

80 yıllık özlem

Ulu Önder Atatürk’ün aramızdan ayrılışının 80’inci yılı bugün. 10 Kasım 1938’de, saat 09.05’te Dolmabahçe Sarayı’nda hayata gözlerini yuman Atatürk’ü saygıyla anıyoruz. O’nun ve devrimlerinin aydınlattığı yolda yürümeye devam edeceğiz. Atatürk, yurdun dört bir yanında düzenlenecek törenlerle sevgi ve özlemle yad edilecek. 
Mustafa Kemal Atatürk’ün sağlık sorunları 1937 yılından itibaren sıklaşmaya başladı.

1938’in ilk aylarında Atatürk’e siroz hastalığı teşhisi konuldu. Atatürk, 1 Kasım 1938 tarihinde, TBMM’nin açılışına hastalığı sebebiyle katılamadı. Fakat uygulanan tedavilere ne yazık ki cevap veremeyen Mustafa Kemal, 10 Kasım 1938 Perşembe günü sabahı saat 09:05’te Dolmabahçe Sarayı’nda son nefesini vererek hayata gözlerini yumdu.

HALK DOLMABAHÇE SARAYI’NA KOŞTU

O gün, tüm ulus radyo başında bekliyordu. Her yer, derin bir sessizlik içindeydi. Caddelerde, sokaklarda ve evlerde milli bir yas yaşanıyordu. 

16 Kasım 1938’de Atatürk’ün naaşı, Türk bayrağının örttüğü bir katafalk üzerinde Dolmabahçe Sarayı’nın büyük tören salonuna konuldu. Tüm ulus, genci, yaşlısıyla Ata’ya son görevini yapmak için Dolmahçe Sarayı’na koştu. Atatürk’ün naaşı 20 Kasım 1938 tarihinde çok büyük bir törenle başkent Ankara’ya gönderildi ve 21 Kasım’da ise geçici olarak Ankara Etnografya Müzesi’ne kaldırıldı. 10 Kasım 1953 günü Mustafa Kemal Atatürk’ün naaşı kendisi için yaptırılan Anıtkabir’e taşınmıştır ve ebedi olarak toprağa verilmiştir.

BURSA’DAKİ TÖREN

Bursa’da saat 09.00’da Valilik ve Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na ait çelenkler Atatürk Anıtı’na konuldu. Ardından saygı duruşu ve İstiklal Marşı okunacak ve bayrak yarıya indirilip göndere çekildi. Saat 09.45’te ise Merinos Atatürk Kongre Kültür Merkezi’nde anma programı başlayacak. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X