‘AB ile vize serbestisi konusunda sorunlu bir süreç yaşıyoruz’

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, AB ile vize serbestisi konusunda sorunlu bir süreç yaşadıklarını belirterek, “Eğer AB vize serbestisini uygulamazsa, geri kabul ve göç anlaşması da tabi doğal olarak uygulanmaz.” dedi.

‘AB ile vize serbestisi konusunda sorunlu bir süreç yaşıyoruz’

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Alanya bir iş yerinin açılışında ortaokul öğretmeni Haşim Yetkin ile karşılaştı. Çavuşoğlu ile bir süre sohbet eden Yetkin, “Yıllar sonra seni bakan olarak karşımda görmekten büyük mutluluk duydum.” dedi.

 

Alanya Keykubat Kredi Kefalet Kooperatifinin yeni binasının açılış törenine de katılan Çavuşoğlu, yaptığı konuşmada, esnafı hiçbir zaman yalnız bırakmadıklarını belirtti.

 

Konuşmasının ardından, kooperatifin açılışını yaparak hizmet binasını gezen Çavuşoğlu, Alanya Sanayici ve İşadamları Derneği üyeleriyle bir araya geldi.

 

Çavuşoğlu, burada yaptığı konuşmada ise görevinin dış politika olduğunu ve bunu en iyi şekilde yapmaya çalıştığını belirterek, dış politikanın özellikle dünyanın ve Avrupa’nın değişim süreci yaşadığı bir dönemde her zamankinden daha fazla önem arz ettiğini söyledi.

 

“Biz de bölgemizde, Avrupa’da ve etrafımızdaki tüm gelişmeler ışığında çok boyutlu, çok yönlü dış politikamızı başarılı bir şekilde uygulamaya çalışıyoruz. Bizim dış politikamızın temel felsefelerinden bir tanesi girişimci dış politika. Bir diğer felsefesi ise vicdani ve insani dış politika.” diyen Çavuşoğlu, bu coğrafyada yaşayan her ülkenin izlemesi şart olduğu gibi kendilerinin de çok yönlü ve proaktif bir dış politika izlediklerini vurguladı.

 

Sadece bölgede değil tüm dünyada, sadece ikili düzeyde değil çok taraflı platformlarda da çok yönlü dış politikayı izlemeye çalıştıklarına işaret eden Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

 

“Nedir girişimci dış politikanın özelliği? Her şeyden önce ülkeler arasında ikili ticaretimizi artırmamız lazım. Ticaretin önündeki engelleri kaldırmamız lazım. Serbest ticaret anlaşmalarını imzalamamız lazım. Serbest ticaret anlaşması mümkün değilse, tercihli ticaret anlaşmasını imzalamamız lazım. Bazı ülkeler belli ürünleri korumak ve dışında tutmak istiyor.”

 

Çavuşoğlu, Körfez İşbirliği Konseyi ile de gümrük birliği ya da serbest ticaret anlaşması müzakerelerini başlattıklarının altını çizerek, mayıs-haziran aylarında tekrar bakanlar olarak bir araya geleceklerini, uzmanların görüştüğünü söyledi.

 

Bölgesel serbest ticaret anlaşması müzakereleri

 

Körfez bölgesiyle de serbest ticaret anlaşmasını imzalamak gerektiğini anlatan Çavuşoğlu, Latin Amerika’da bölgesel ekonomi, Afrika’da ve diğer beş ekonomik örgütle beraber Güneydoğu Asya’daki bölgesel örgüt ve ülkelerle ikili serbest ticaret anlaşması ve bölgesel serbest ticaret anlaşması müzakerelerini sürdürdüklerini kaydetti.

 

Çavuşoğlu, “Bunlardan da netice almamız lazım. İnsanların önündeki engelleri kaldırmak, seyahati kolaylaştırmak lazım ve sadece THY’nin uçması değil. Bugün gururumuz THY, dünyadaki uluslararası destinasyon bakımından birinci sırada ama vizelerin kaldırılması önemli.” dedi.

 

Bakan Çavuşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

 

“AB ile vize serbestisi konusunda rahat bir ortam değil, maalesef sorunlu bir süreci yaşıyoruz. Bunun da sebebi açıkça söylemem lazım AB. Ama yine de mücadelemizi sürdürüyoruz. Önümüzdeki süreçte bakalım ne olacak, ne göreceğiz. Eğer AB vize serbestisini uygulamazsa birbirine bağlı üç anlaşmamız var. Geri kabul ve göç anlaşması. O zaman diğer iki anlaşma da tabi doğal olarak uygulanmaz. Bu bir tehdit ya da blöf değildir. Anlaşmanın doğasıdır. ‘Üç anlaşma birlikte uygulanacak’ diye kendi aramızda mutabakat sağladık ama biz hep olur tarafından bakıyoruz. Bakalım ne olacak, göreceğiz, mücadeleyi de sürdüreceğiz.”

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X