ABD ateşle oynuyor

ABD, bölgede desteklediği ve ana omurgasını terör örgütü PKK’nın Suriye’deki kolu olan YPG’nin oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) kontrolüne giren alanlara yakında diplomatik statü kazandırmaya yönelik somut adımlar atmaya hazırlanıyor.

ABD ateşle oynuyor

Merkezi Londra’da bulunan uluslararası yayın yapan Suudi yönetimine yakın Şark el-Avsat gazetesine  konuşan ABD’li üst düzey yetkili, Kürt ve Arap birliklerinden oluşan SDG kontrolündeki alanların diplomatik olarak tanınmasının yolunu açacak adımların geleceğini söyledi. ABD’nin bu adımıyla, SDG kontrolündeki Doğu Fırat bölgesi, ilerleyen zamanda diplomatik statü kazanacak. Bu adım, bir anlamda Suriye’deki Amerikan tutumundaki değişikliğin ilk somut işareti.

MATTİS’İN TALİMATIYLA

ABD Savunma Bakanı Jim Mattis, terör örgütü PKK/YPG işgalindeki bölgeyi resmen tanımak için bir ‘diplomat ekibi’ gönderdi. Bu ekip PKK elebaşlarıyla görüşerek yol haritasını görüştü. Washington yönetimi uzunca bir süredir, bölgede artık hemen hemen hiçbir nüfuzu kalmayan DEAŞ sonrası döneme hazırlanıyor ve yerel meclislerin güçlendirilmesi için bastırıyor.

ABD’li yetkilinin de belirttiğine göre Washington, bölgedeki yeni strateji ile yeniden yapılandırma inisiyatiflerinin desteklenmesini ön planda tutacak. Altyapının güçlendirilmesi ve bölgedeki hükümet birimlerinin eğitimi de öncelikli planlar arasında.

SDG kontrolündeki alanların korunması ve askeri üslerin muhafazası ile birlikte diplomatik tanınmaya yönelik adımlar da yeni planın bir parçası olacak. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X