ABD ile İran arasında anlaşma umudu

ABD ile İran arasındaki restleşme Ortadoğu’yu büyük çaplı yeni bir savaş beklentisine doğru sürüklerken, dün bölgeden sürpriz bir açıklama geldi.

ABD ile İran arasında anlaşma umudu

Umman Dışişleri Bakanı Yusuf Bin Alevi, bölgede artan gerginliğin sonra erdirilmesi için ABD ile İran arasında müzakerelerin başladığını belirtti.

ABD ile İran arasındaki gerilimin hızla tırmandığı bir dönemde, geleneksel olarak iki ülke ile iyi ilişkiler kuran Umman Sultanlığı’ndan arabuluculuk açıklaması geldi.

Umman Dışişleri Bakanı Yusuf Bin Alevi, ülkesinin şu anki krizde ABD ve İran arasındaki gerginliği yatıştırmaya çalıştığını açıkladı. “Bir savaş riski patlak verirse, bunun tüm dünyaya zarar verebileceğini” ifade eden Bakan, tarafların (ABD ve İran) “kayma riskinin şu anki derecesinden çok daha kötü olacağını bildiklerini” söyledi.

Yusuf bin Alevi, “Al- Majallah” gazetesine verdiği röportajda, ülkesinin iki taraf arasındaki gerilimi düşürmek için diğer taraflarla çalıştığını belirtti. Konuya ilişkin yoğun temasların varlığına dikkati çeken Bin Alevi, uluslararası topluma da Umman Sultanlığı’nın çabalarına destek verme çağrısında bulundu.

‘SAVAŞA GİRMEK İSTEMİYORLAR’

Öte yandan Umman Dışişleri Bakanı, Londra ziyareti öncesinde geçtiğimiz pazartesi günü Tahran’da İranlı mevkidaşı Cevad Zarif ile bir araya geldi. Görüşme sırasında İranlıların bakış açısını dinlediğini söyleyen Bin Alevi, “Savaşa girmek istemiyorlar” değerlendirmesinde bulundu.

ABD VE İRAN İLE DOST

Hem ABD hem İran’la geleneksel olarak dostane ilişkiler yürüten Umman, geçmişte de iki ülke arasında bir iletişim kanalı olmuştu.

ABD ile İran arasındaki gerilim ise Donald Trump’ın Beyaz Saray’a gelmesinden bu yana aşamalı olarak tırmanıyor. Trump, nükleer anlaşmadan çekilip yeni yaptırımlar dayatmasının ardından bölgedeki askeri güçlerine de takviye yapmıştı. İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ise son açıklamasında Amerikan baskısına boyun eğmeyeceklerini ve saldırıya uğrasalar bile hedeflerinden vazgeçmeyeceklerini söylemişti.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X