ABD ile Türkiye arasında gerilim artıyor

ABD ile Türkiye arasında S-400 gerilimi sürekli artıyor.  Son olarak Washington yönetimi F-35 kozuna dair bir adım daha attı. 

ABD ile Türkiye arasında gerilim artıyor

Amerikan Kongresi’nde ‘Türkiye S-400’leri alırsa F-35’lerden çıkarılsın’ diye çağrı yapıldı. Bu çağrı komisyon seviyesinde kabul edildi. 

ABD’de, Türkiye’nin S-400 alımı ile ilgili olarak son aylarda arka arkaya hem Senato hem de Temsilciler Meclisinde hazırlanan yasalar görüşülmeye devam ederken, Wasihngton’dan konuyla ilgili yeni bir hamle geldi. 

 ABD Kongresi’nin iki kanadından biri olan Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu, Rusya’dan S-400 füze savunma sistemi alması halinde Türkiye’ye yönelik F-35 savaş uçağı programından çıkarmak başta olmak üzere bir dizi yaptırım uygulanması çağrısı yapan karar tasarısı kabul edildi.

Cumhuriyetçi ve Demokrat Parti kongre üyelerinin desteğiyle kabul edilen tasarıda Türkiye’ye S-400 hava savunma sistemi alımını iptal etmesi çağrısı yapıldı.

S-400 almaması koşuluyla ise Amerika’nın Türkiye’ye Patriot sistemlerini satma teklifine destek veriyor.

TASARIDA NE VAR?

Tasarıda Türkiye’nin S-400 sistemini satın alması halinde Türkiye’nin F-35 programına katılımının sonlandırılması talebinin yanı sıra CAATSA bağlamında yaptırımların tam olarak uygulanması çağrısı yapılıyor. 

Yani sadece Türkiye’ye 12 milyar Dolar kaynak sağlayacağı belirtilen F-35 programından çıkarılmayacak, Rusya’nın yasaklı şirketleriyle iş yaptığı için ambargoya maruz kalacak, NATO’dan da dışlanacak. 

CAATSA İran, Küba, Rusya, Kuzey Kore gibi ABD’nin karşı cephesindeki ülkelere uygulanan yaptırımları düzenleyen yasasının kısaltması.

RUS EKİPMANI SATIN ALAMAZ

Oturumda Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu Başkanı Eliot Engel tasarının Türkiye’ye de Rus silah sistemlerinin teslimatının iptal edilmesi çağrısını yaptığını söyledi. Demokrat üye Eliot Engel, “Elbette bizim sistemimizi onlara satmamızı istiyorlar ama bunu Rus silah sistemi teslimatını iptal etmezlerse yapamayız. İkisi birden olmaz. Bir NATO üyesi ülke Rus ekipmanı satın alamaz” dedi. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X