ABD-İran geriliminde ümit veren gelişmeler

İran’a yönelik sert yaptırımlarla devam eden ABD-İran geriliminde tansiyon dün yapılan karşılıklı açıklamalarla biraz olsun düştü. İran Dışişleri Bakanı Zarif, ABD ile gerginlikte ülkesinin azami itidal sergilediğini söyledi.

ABD-İran geriliminde ümit veren gelişmeler

Beyaz Saray’dan da gerilimi azaltıcak bir açıklama geldi. ABD Başkanı Donald Trump  Twitter’dan yaptığı açıklamada, “Eminim ki İran yakında bizimle konuşmak isteyecek’ değerlendirmesini yaptı. 

ABD ile İran arasında yaşanan gerginlikte yumuşama sinyalleri geliyor. Son gelen açıklamalarda hem Washington hem de Tahran tonu düşürdü. 

İran Dışişleri Bakanı Cevat Zarif yaptırımdan önce İran petrolünün en büyük müşterilerinden olan Japonya’da temaslarda bulundu. Japon mevkidaşıyla kameraların karşısına gaçen Zarif,  ABD’yi iki ülke arasındaki mevcut krizi tırmandırmakla suçladı ve  Amerikan yaptırımlarının kabul edilemez olduğunu yineledi. İranlı Bakan, ABD’nin nükleer anlaşmadan  çekilmesinden bu yana, azami itidal sergilediklerin  söyledi. 

KARARI BEN VERECEĞİM

Amerikan yönetimi, nükleer anlaşmadan çekildikten sonra Tahran’a giderek artan bir şekilde baskı uygulamaya başladı. Yaptırımlar da o baskının aracı. Son günlerde İran tehdidi istihbaratı üzerine, bölgeye  askeri yığınak yapsa da, Washington’ın asıl amacının Tahran’ı masaya oturtmak olduğu yorumları yapılıyor.  ABD Başkanı Donald Trump konuyla ilgili son açıklamasında “Eminim ki İran  çok yakında bizimle konuşmak isteyecektir” ifadesini kullandı.  Trump Twitter üzerinden paylaştığı mesajında ‘Farklı görüşler dile getirildi. Nihai ve kati kararı ben vereceğim. Bu basit bir süreç. Her kesim, görüş ve talimat göz önünde bulunduruluyor. Eminim ki İran yakında (bizimle) konuşmak isteyecek’ değerlendirmesini yaptı.

‘SAVAŞ İSTEMİYORUZ’

Trump’tan önce konuşan İran’ın dini lideri Ayetullah  Ali Hamaney ise,  görüşme kapısını bir kez daha kapattı. Ancak ülkesinin savaş  istemediğini açıkça dile getirdi. Hamaney, “ABD ile müzakere etmesek de, savaş istemiyoruz”dedi. 
Amerikan yönetimi İran tehdidi üzerine Körfez’e uçak gemisi , bombardıman uçağı ve Patriot füzesi gönderme kararı almıştı. Washington yığınağın ardından Bağdat ve Erbil’deki diplomatik temsilciliklerini  de boşalttı. Sadece acil durumlarda görev yapacak  personel kaldı. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X