ABD önemli bir ticaret ortağı değil

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, ABD’nin önemli bir ülke olduğunu ancak Türkiye için çok önemli bir ticaret ortağı olmadığını söyledi.

ABD önemli bir ticaret ortağı değil

ASLIHAN AYDIN

Şimşek, Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu ile birlikte dün Grand Swiss Bellhotel Çelik Palas’ta düzenlenen toplantıda iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi.

Toplantı öncesi açıklamalarda bulunan Şimşek, ABD’nin dünyaya uyguladığı ek gümrük vergilerinin Türkiye’ye etkisi hakkında değerlendirmelerde bulundu. Amerikan yönetiminin kendi inşa ettiği kurala dayalı, çok taraflı ve İkinci Dünya Savaşı sonrası ortaya çıkan yapıyı hırpaladığını söyledi.

Şimşek, ‘’Bu tabii ‘Küresel ticaret savaşlarının eşiğinde miyiz?’ endişesi doğuruyor. Eğer gerçekten oraya giderse olumsuz. Ama şunun net olarak altını çizeyim, Amerika önemli bir ülke ve müttefiğimiz ama bizim çok önemli bir ticaret ortağımız değil.

Ticaret, özellikle de otomotiv ihracatı açısından en az etkilenecek ülkelerden biri Türkiye’dir. Onun için o konuda Türkiye’ye ilişkin bir endişeye gerek yok ama genel anlamda havayı bozar” dedi.

ANA PAZARIMIZ AB

Son dönemde piyasalarda yaşanan dalgalanmaların esas sebebinin küresel ticaret savaşına yönelik endişeler olduğunu dile getiren Şimşek, ‘’Umut ediyoruz ki bu bir müzakere taktiğidir. Ümit ederiz ki dünya ticaret savaşına gitmez. Çünkü o herkesi olumsuz etkiler” dedi.

Türkiye’nin ana pazarının Avrupa Birliği (AB) olduğunun altını çizen Mehmet Şimşek, şöyle devam etti: ‘”AB şu anda dünyada kurala dayalı, anlaşmalara dayalı, çok taraflı sistemin en güçlü savunucusudur. Bizim AB ile Gümrük Birliği’miz var. Türkiye’nin Avrupa’ya, Avrupa’nın da Türkiye’ye ekonomik anlamda net olarak ihtiyacı var.

Onun için ilişkilerimiz derinleşecek, genişleyecek. O nedenle küresel ticaret savaşlarına gidilse dahi bize etkileri nispeten sınırlı olur. İnşallah dünya böyle bir yanlış patikaya girmez, böyle bir yanlıştan dönülür.”

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X