ABD, Paris Anlaşması’ndan çekileceğini BM’ye bildirdi

ABD yönetimi, Paris İklim Anlaşması’ndan çekileceğini Birleşmiş Milletler’e (BM) resmi olarak bildirdi.

ABD, Paris Anlaşması’ndan çekileceğini BM’ye bildirdi

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, ülkenin Paris İklim Anlaşması’ndan “mümkün olan en kısa sürede” çekilmek istediğinin BM’ye resmi olarak iletildiği belirtildi. Açıklamada, ABD Başkanı Donald Trump’ın anlaşmayı “Amerikan işyerleri, çalışanları ve mükellefleri için daha elverişli koşullar getirilmesi” şartıyla yeniden müzakere etmeye açık olduğu kaydedildi. “ABD, emisyonları düşüşürken ekonomik büyümeyi ve enerji güvenliğini güçlendirecek dengeli bir iklim politikasını destekliyor” ifadesine yer verilen açıklamada, ülkenin BM’nin 23. İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi Konferansı’na ve diğer uluslararası müzakerelere katılacağı bildirildi. 

‘Anlaşmanın iklim değişikliğiyle mücadeleyi değil, diğer ülkelere ABD’ye karşı ekonomik avantaj kazandırmayı amaçladığını’ savunan Trump, anlaşmanın Amerikan ekonomisine 3 trilyon dolar ve 6,5 milyon istihdam kaybına yol açacağını iddia etmişti.

Anlaşmanın yasal hükümlerine göre, BM Genel Sekreterliği, ABD’nin çekilme talebini en erken 4 Kasım 2019’da kabul edebilecek. Talebin kabul edilmesini takip eden sürecin ise yaklaşık bir sene süreceği ve ABD’nin anlaşmadan resmi olarak çekilmesinin Kasım 2020’yi bulabileceği belirtiliyor.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X