ABD: SDG’yi bir kenara itemeyiz

ABD, terör örgütü PKK’nın Suriye uzantısı YPG’nin ana omurgasını oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri’ni desteklemeye devam edecek.

ABD: SDG’yi bir kenara itemeyiz

Amerikan Savunma Bakanı James Mattis, DEAŞ’ı sahada yenen tek örgüt  olduğunu belirtti ve  SDG’yi bir kenara itmeyeceklerini söyledi.

Hafta başında Washington’da, ABD ve Türkiye arasında onaylanan “Münbiç Yol Haritası” kapsamında YPG’nin kentten çekileceğine dair açıklamayla ilgili bir tepki de Amerikan Savunma Bakanı James Matti’ten geldi. 

Mattis, Brüksel’deki NATO savunma bakanları toplantısına giderken uçakta yaptığı açıklamada, “Türkiye’nin meşru menfaatleri için bir yol bulmak zorunda olduklarını” ancak YPG’nin ana bileşeni olduğu Suriye Demokratik Güçleri’ni (SDG) de “bir kenara itmeyeceklerini” söyledi.

DEAŞ’I SAHADA YENEN TEK ÖRGÜT 

Mattis, SDG’nin zamanında DEAŞ’ı sahada yenen tek örgüt olduğunu belirtti ve terör örgütünün halen tamamen yenilmediğini ifade etti. ABD’li Bakan, bu nedenle DEAŞ’a karşı sürdürülen operasyonların “kritik” önem arz ettiğini söyledi. Mattis, “DEAŞ tamamen yenilgiye uğratılmadı.

DEAŞ’a karşı sürdürülen operasyonlar kritik önem arzediyor. Türkiye, NATO için bir ön cephe ülkesidir; Esad’ın, İran ve Rusya’nın desteği ile halkına getirdiği felaketin ön cephesinde yer alan bir NATO ülkesi. Türkiye’nin meşru menfaatleri için bir yol bulmak zorundayız.

Aynı zamanda, SDG de zamanında çok zor bir mücadele ile DEAŞ’i yenen tek örgüttür. Bu örgütü kenara itmeyeceğiz çünkü (SDG) henüz yenilmemiş olan DEAŞ hilafetini durdurmakta, yenmekte önemlidir’dedi. 

EN KARMAŞIK SAVAŞ ALANI

Mattis, ABD’nin Türkiye ve SDG ile iş birliğini aynı anda sürdürüp sürdüremeyeceğine dair soruya ise “Bu karmaşık bir konu. Gördüğüm en karmaşık savaş alanı” yanıtını verdi.

Bir yandan Türkiye’nin kaygılarını gidermeye çalışırken diğer yandan da DEAŞ’ı yenmeye çalıştıklarını ifade eden ABD Savunma Bakanı, bunun “çok zor bir iş” olduğunu söyledi. Mattis“Ama bunu yapıyoruz. Çalışıyoruz. Ve bunu Türkiye’ye karşı değil, Türkiye’yi sayarak yapıyoruz” diye konuştu. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X