ABD, Türkiye sınırına ilk gözlem noktasını kurdu

ABD, Suriye’nin kuzeyinde Türkiye sınırına ilk gözem noktasını kurdu. Pentagon kurulacak 5 adet gözem noktasını, Türkiye’yi DEAŞ’ten korumak için yapıldığını öne sürdü. YPG’liler ise ABD’nin asıl amacının onları korumak olduğunu söyledi.

ABD, Türkiye sınırına ilk gözlem noktasını kurdu

ABD Savunma Bakanı James Mattis’in geçen hafta Türkiye’nin güvenlik kaygılarını gidermek için Fırat’ın doğusuna gözlem noktaları kurulacağın duyurmasını ardından, Telabyad’da ilk gözlem noktasının kurulduğu bildirildi.

Bölgeye üçü Telabyad’da, ikisi Aynel Arab’ta omak üzere toplam beş gözlem noktası kurulacak. Gözlem noktalarında Amerikan askerleriyle birlikte PKK’nın Suriye kolu YPG’nin de görev alacağı belirtildi.

“TÜRKİYE’Yİ DEAŞ’TAN KORUMAK”

DEAŞ karşıtı koalisyonun sözcüsü Albay Sen Ryan, Türkiye sınırı boyunca kurulacak gözlem noktalarının Türkiye’yi DEAŞ’ten korumak için yapıldığını öne sürdü. Albay Ryan, video konferans yöntemiyle ABD Savunma Bakanlığına (Pentagon) bağlanarak, Irak ve Suriye’de devam eden IŞİD karşıtı operasyonlara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Albay Ryan, “ABD kuvvetleri, Orta Fırat Vadisi’nden kuzeye, Türkiye’ye kaçacak olan DEAŞ militanlarının kaçış yollarını kapatmak üzere Suriye’nin kuzeydoğusunda gözlem noktaları kuruyor. Bu gözlem noktaları aynı zamanda daha fazla şeffaflık ve Türkiye’nin DEAŞ unsurlarından daha da iyi korunmasını sağlayacak’dedi.

YPG: ABD BİZİ KORUYACAK

Öte yandan,  konuyla ilgili konuşan YPG’den üst düzey bir yetkili, ABD’nin Suriye Türkiye sınırında kuracağı gözlem noktalarında YPG militanlarının ABD askerleriyle birlikte yer yer alacağını belirtti. Yetkili, “Gözlem noktaları DSG’nin elindeki yerlerin korunması için kurulacak. Birkaç gözlem noktaları için, ABD askerleri Kobane ve Tel Abyad’a geldiler ve kurulacak yerleri belirlediler.  

Münbiç’ten Derik’e kadar olan bölgede de gözlem noktaları olacak ve gözlem noktalarında YPG militanları da ABD askerleriyle birlikte hareket edecekler. Zaten şimdi YPG militanlarıyla ABD askerleri sınırda ortak devriye görevi yapıyorlar. ABD askerleriyle birçok kez görüştük. Bizi koruyacakları sözünü veriyorlar’diye konuştu. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X