ABD’den Rusya’ya: Ateşkes ihlallerine son ver

Suriye’de birkaç gün önce hangi tarafa ait olduğu belli olmayan güçlerin, El Tanf yakınlarında ABD öncülüğündeki koalisyonun askeri danışmanları ve müttefikleri olan muhalif güçlerden oluşan bir gruba ateş açmasına Wazhington tepki gösterdi.

ABD’den Rusya’ya: Ateşkes ihlallerine son ver

ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley, Suriye’de rejimin, ülkenin güney batısındaki ateşkes ihlallerine son vermesi gerektiğini belirterek, ‘Rusya’dan, rolü olduğu ateşkesin uygulanması, güneybatıda ve tüm Suriye’de gerginliğin daha fazla tırmanmaması için Suriye rejimi üzerindeki etkisini kullanarak, rejimin ihlallerini durdurmasını bekliyoruz.

Yoksa tırmananan gerginliğin sorumlusu Rusya olacakb” değerlendirmesinde bulundu. Haley, yaptığı yazılı açıklamada, Suriye’de rejimin ülkenin güney batısındaki askeri operasyonlarını artırarak, geçen yıl Rusya, ABD ve Ürdün ile varılan gerginliğin azaltılmasına yönelik ateşkesi ihlal ettiği uyarısında bulundu.

Haley, bölgede düzenlenen hava, varil bombaları ve roket saldırılarının, çatışmanın yayılarak ateşkesi riske attığına dikkat çekti. Nikki Haley, “Rejimin, Suriye’nin güney batısındaki ateşkes ihlallerine son vermesi gerek.

Rusya’dan, rolü olduğu ateşkesin uygulanması, güneybatıda ve tüm Suriye’de gerginliğin daha fazla tırmanmaması için Suriye rejimi üzerindeki etkisini kullanarak, rejimin ihlallerini durdurmasını bekliyoruz. Yoksa tırmanan gerginliğin sorumlusu Rusya olacak” dedi. 

ÖSO’CULAL ESAD’IN TARAFINA GEÇTİ

Bu arada Türkiye ve ABD’nin desteklediği Özgür Suriye Ordusu’na (ÖSO) bağlı ilk büyük grubun hükümet güçlerinin tarafına geçtiği bildirildi. Rusya’nın Suriye ‘deki tarafları uzlaştırma merkezinden yapılan açıklamada, “22 Haziran’da Rusya’nın Suriye ‘deki tarafları uzlaştırma merkezi ve Suriye hükümet yetkililerinin güney gerilimi azaltma bölgesinde ÖSO militanlarıyla yaptıkları görüşmelerden sonra Özgür Suriye Ordusu’na bağlı Ömer Tugayı’nın orduya katıldı. Ömer Tugayı komutanı, Suriye ordusu saflarında DEAŞ ve El Nusra gibi radikal örgütlere karşı mücadele edeceklerini duyurdu”denildi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X