AB’den iki ülkeye daha yeşil ışık

Avrupa Birliği (AB), Makedonya ve Arnavutluk’un birliğe katılması için müzakerelirn önümüzdeki yıl başlayacağını duyurdu.

AB’den iki ülkeye daha yeşil ışık

AB Konseyi ise, Türkiye’nin giderek AB’den uzaklaştığını öne sürerek, müzakerelerin neredeyse durulduğunu açıkladı. 

Avrupa Birliği’nin aday ülkeler Makedonya ve Arnavutluk ile katılım müzakerelerine 2019 Haziran’da başlama kararı aldığı bildirildi.

Lüksemburg’ta toplanan AB Genel İşler Konseyi, aralarında Türkiye, Makedonya ve Arnavutluk’un da bulunduğu altı ülkenin AB’ye üyelik sürecindeki ilerleme durumunu değerlendiren bir sonuç bildirgesi yayımladı. Bildirgede AB’nin genişleme sürecine ve Batı Balkanların “Avrupa perspektifine” ilişkin kararlılığının sürdüğü vurgulandı.

AB Konseyi’nin Makedonya ve Arnavutluk’un kaydettiği ilerlemeden memnun olduğu belirtilen bildirgede “Konsey, Makedonya ve Arnavutluk’la Haziran 2019’da katılım müzakerelerine başlama kararı almıştır” ifadesi yer aldı.

AB Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, nisan ayında Arnavutluk ve Makedonya ile katılım müzakerelerinin başlatılması için AB Konseyi’ne tavsiye kararında bulunmuştu.

TÜRKİYE AB’DEN UZAKLAŞIYOR

AB Konseyi’nin kabul edilen sonuç açıklamasında “Konsey, Türkiye’nin Avrupa Birliği’nden giderek uzaklaştığını kaydediyor. Türkiye’nin üyeliğiyle ilgili görüşmeler neredeyse çıkmazda ve yeni maddelerin açılması veya kapanması gözden geçirilemiyor” ifadelerine yer verildi.

Toplantıda, Avusturya’nın Türkiye ile AB arasındaki üyelik müzakerelerine resmen son verilmesi yönündeki talebi çoğunluğun desteğini alamadı. Toplantı sonrasındaki açıklamada, Türkiye’de temel bir değişimin ardından üyelik müzakerelerinde ilerleme sağlanabileceğinin altı çizildi. Açıklamada, Türkiye’nin aday ülke statüsünün devam ettiği, ancak müzakerelerin durma noktasına geldiği vurgulandı.

GÜMRÜK BİRLİĞİ’NİN MODERNİZASYONU 

Konsey ayrıca AB-Türkiye Gümrük Birliği’nin modernizasyonu ile ilgili çalışmaların durduğunu da altını çizdi. Türkiye’deki hukukun üstünlüğü ile ilgili durumdan endişe ettikleri ifade edilen açıklamada, “Konsey özellikle hukukun üstünlüğü ve ifade özgürlüğü de dahil olmak üzere temel haklardan sürekli ve derinden rahatsız edici bir şekilde uzaklaşılmasından endişe duymakta” dendi.

Konsey Ankara’yı, ülke içindeki mevcut durumu düzeltmeye, Avrupa ve uluslararası standartlara uygun hale getirmeye çağırdı.

 ÇELİK: ÇELİŞKİLERLE DOLU-GÖMME

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, AB Genel İşler Konseyi’ninkabul ettiği sonuç belgesine sosyal medya üzerinden tepki gösterdi. Bakan Çelik, ‘Bu vizyon yoksunu, gerçeklerden uzak ve çelişkilerle dolu belge, AB’nin Türkiye karşıtı bir zihniyet tarafından nasıl esir alındığını açıkça ortaya koymaktadır’ dedi.

Belgenin başta Avusturya olmak üzere bazı üye ülkelerin Türkiye konusundaki iflah olmaz takıntılarını tatmin etmek üzere hazırlandığını ifade eden Çelik, belgenin kendi içinde çelişkilerle dolu olduğunu kimsenin Türkiye’ye ders veremeyeceğini belirtti.
 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X