ABD’li Papaz Brunson hakim karşısında! Kritik dava başladı

FETÖ ve PKK adına suç işlediği ve casusluk yaptığı iddiasıyla hakkında 35 yıl hapis cezası istenen ABD’li din adamı Brunson, yargılanmak üzere Aliağa Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü’ne getirildi. Davanın görülmesine başlandı.

ABD’li Papaz Brunson hakim karşısında! Kritik dava başladı

Yaklaşık 2,5 aydır ev hapsinde tutulan ve Türkiye ile ABD arasında gerilime neden olan papaz Andrew Craig Brunson’ın İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşması başladı.

Brunson, İzmir Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı ekipler tarafından Alsancak’taki evinden saat 05.30 sıralarında yoğun güvenlik önlemi ile alındı.

Emniyet güçleri eşliğinde Aliağa Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü’ne götürülen Brunson’ın yargılandığı davanın duruşması bu yerleşkede yapılacak. 

a6.jpg
ABD’nin Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Jeffrey M. Hovenier (ortada)

Brunson’ın eşi Norine Brunson ile ABD’nin Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Jeffrey M. Hovenier, yargı sürecini takip etmek için Aliağa Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü’nde geldi.

YOĞUN GÜVENLİK ÖNLEMLERİ

Brunson, Aliağa Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü’ne saat 06.45 sıralarında getirildi. Kritik dava öncesi, yoğun güvenlik önlemlerinin alınması dikkat çekti. Brunson’ın gelişini de ulusal ve uluslararası çok sayıda basın mensubu takip etti.

a5.jpg

AVUKATIYLA GÜNLERDİR HAZIRLIKLAR YAPIYOR

Öte yandan dünyanın gözünün çevrildiği dava öncesi ABD tarafından da üst üste açıklamalar yapılırken, son olarak ABD’nin Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Jeffrey M. Hovenier de Brunson’ı evinde ziyaret etti.

a4-001.jpg
Brunson’ın eşi Norine Brunson (solda)

Brunson’ın avukatı İsmail Cem Halavurt da, aldığı izinle Brunson’ın ev hapsindeki dairesine giderek, duruşmadaki talep ve savunmalar için hazırlık yaptı. Duruşmaya, ABD tarafından da bir takım temsilcilerin katılması öngörülürken, özelikle yabancı basın mensuplarının da davaya ilgisi dikkat çekiyor.

a3-001.jpg
Sabah saat 05.30’da evinden alınan Brunson, Aliağa Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü’ne böyle götürüldü. 

PKK adına faaliyette bulunup casusluk yapmakla suçlanıyor. Hakkındaki itirazlar mahkeme kararını değiştirmedi, İzmir’de ev hapsinde tutuluyor.

Brunson, ilk kez 2016 yılında İzmir Göç İdaresi’nin yayınladığı yazıyla tartışılmaya başlandı.

20 yılı aşkın süredir Türkiye’de yaşayan Brunson ve eşinin, misyonerlik yaptığı ve yurt dışından kendilerine kaynak aktarıldığı öne sürüldü. Çiftin milli güvenliği tehdit ettiği gerekçesiyle sınır dışı edilmesi istendi.

a2-001.jpg

Eşi serbest bırakılan Brunson, bir gizli tanığın ifadesiyle 9 Aralık 2016’da tutuklandı. Gizli tanık, rahibin FETÖ’nün Ege Bölgesi İmamı firari Bekir Baz’la sık sık görüştüğünü söyledi.

İddianamede de, farklı ayrıntılara yer verildi. Buna göre papaz, darbe girişimi başarısız olduktan sonra Amerikalı bir askere mesaj gönderip duyduğu üzüntüyü anlattı.

FETÖ’nün üst düzey mensuplarıyla kod isimlerini kullanarak görüştüğü öne sürüldü. İddiaya göre firari Bekir Baz, yardımcısı Murat Safa ve Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Başkanı Taner Kılıç ile görüşmeler yaparak strateji belirledi.

a1-001.jpg

Brunson, tüm bu suçlamalar nedeniyle 35 yıl hapis istemiyle yargılanmaya başlandı.

Amerikali rahibin 20 ay süren tutukluluğuna, sağlık sorunları gerekçe gösterilerek itiraz edildi. 25 Temmuz’da adli kontrolle ev hapsi kararı çıktı. Avukatı, ev hapsinin kaldırılması için de itirazlarda bulundu. Ancak hepsi reddedildi. Bunun üzerine Anayasa Mahkemesi’ne başvuru yapıldı.

Yargı süreci, ABD ile ilişkilerde de en önemli gündem maddeleri arasında yer alıyor. Davaya karşı çıkan ABD Başkanı Donald Trump, açıklamalarında Brunson’ın serbest bırakılmasını istiyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise, hukuki sürecin devam ettiğine vurgu yapıyor.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X