ABD`nin IŞİD planı

IŞİD`e karşı kara operasyonu geliyor. ABD ile Irak hükümetinin terör örgütüne karşı önümüzdeki aylarda kara operasyonu planladığı öne sürüldü.

ABD`nin IŞİD planı
ABD ve Irak ordusunun Irak Şam İslam Devleti’ne (IŞİD) karşı kara operasyonu yapacağını iddia edildi.
 
Washington Post gazetesi, ABD’nin Irak’a karşı, kara operasyonu planladıkların yazdı. Gazeteye göre kara harekatının amacı, IŞİD’in ele geçirdiği bölgeleri ve kentleri geri almak.
 
Operasyon, Irak ordusunun IŞİD’ten geri aldıkları yerleri ellerinde tutacak kapasiteye gelmeden, başlamayacak. Bu nedenle kara operasyonununu ancak birkaç ay sonra başması planlanıyor. Plana göre harekat sırasında, Amerakılı askeri danışmanlar çatışma alanında yer alacak ancak çatışmalara katılmayacak. IŞİD hala Irak’ın üçte birini kontrolü altında tutuyor.
 
IRAK VE SURİYE FARKLI
 
Obama yönetimi bölgedeki stratejisini Irak’taki IŞİD kazanımlarını yok etmek olduğunu belirtirken, Suriye’de izlediği taktik ise daha farklı. Wasihgton Post’a göre ABD Suriyeli ılımlı muhalifleri ssavunma amaçlı eğitecek. Suriyeli silahlı muhaliflerin görevi, IŞİD’in
Suriye’de daha da yayılmasını engellemek olacak.
 
Zira Suriyeli muhaliflarin ABD muharip gücü desteği olmadan İŞİD’in elde ettiği bölgelerden çıkarması olası görünmüyor. Amerikalı askeri yetkililer Suriyeli muhaliflerin IŞİD’e karşı saldırıya geçebilmesinin ancak ABD ve müttefiklerinin karadan desteği ile mümkün olacağı görüşünde. Obama yönetiminin planı, 5 bin kadar ılımlı Suriyeli muhalifin 8 hafta eğitim almasını öngörüyor.
 
Kimyasal vahşet
 
Kobani’deki saldırılarını sürdüren IŞİD’in kimyasal silah kullandığı iddiaları gündemdeki yerini koruyor. Bölgedeki Kürt yetkililere göre IŞİD Kobanililer’e bu kez kimyasal silah kullandı. Yetkiliye göre Kobani’de insanlar nefes almakta zorlanıyor.
 
Görme kaybı da yaşayanların gözlerinden adeta kan akıyor. Korkunç görüntülerde insanların ciltlerindeki kabarmalar da dehşet verici. Bütün bu etkilerin klorin gazına işaret ettiği belirtiliyor.
 
Hava saldırılarının bilançosu: 553 ölü
 
ABD ve koalisyon ülkeleri Irak ve Suriye’de IŞİD hedeflerine yönelik hava saldırıları düzenliyor. Bu çerçevede Suriye’de düzenlenen saldırıların bir aylık bilançosu açıklandı.
 
Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’nin resmi internet sitesinden yapılan açıklamada, ABD’nin öncülüğünde 23 Eylül’den 22 Ekim tarihine kadar gerçekleştirilen hava saldırılarında toplam 553 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi. Raporda hava saldırılarında 464 IŞİD mensubunun öldürüldüğü belirtilirken, birçok sivilin de yaşamını yitirdiği belirtildi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X