ABD’ye gözdağı

İran yönetimi, Suudi Arabistan’daki Aramcı petrol tesislerine saldırıdan kendilerini sorumlu tutan ABD’ye gözdağı verdi. 

ABD’ye gözdağı

İsviçre aracılığıyla Washington’a gönderilen notta, ‘İran’a yönelik herhangi bir askeri saldırıya misillemenin ağır olacağı’belirtildi.

İran, hafta sonunda Suudi Arabistan’da iki petrol tesisinin hedef alınması sonrası ABD’den gelen tehditlere meydan okudu.

Tahran yönetimi, Washington’a İsviçre aracılığıyla resmi bir not gönderdi ve ‘İran’a yönelik herhangi bir askeri saldırıya yapacakları misillemenin, bu saldırının kaynağıyla sınırlı kalmayacağını’ ilan etti. Resmi notta, “İran, Suudi Arabistan’ın petrol tesislerine düzenlenen saldırıların arkasında kendisinin olmadığını yinelemiştir. Aynı zamanda, Amerika’nın İran’a karşı herhangi bir hamlesine derhal karşılık verileceği konusunda uyarıda bulunmuştur”ifadelerine yer verildi.

SAVAŞI SUUDİLER BAŞLATTI

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ise son gerilimden Suudi Arabistan’ı ve Yemen’deki savaşını sorumlu tuttu. Kendilerine yönelik suçlamaları bir kez daha reddeden Ruhani, “ İhtilafı kim başlattı? Yemenliler değil. Bu bölgedeki savaşı başlatanlar Suudi Arabistan, Emirlikler, Amerika, bazı AB ülkeleri ve Siyonist rejimdi” dedi. Ruhani, saldırıyı üstlenen Husilerin, Suudi liderliğindeki koalisyonun Yemen’de hastanelere, okullara ve pazar yerlerine düzenlenen saldırılara karşı bir ‘uyarı’ olduğunu söyledi.

YENİ YAPTIRIM

İran’ın bu açıklamasından birkaç saat sonra ABD Başkanı Donald Trump, Hazine Bakanlığı’na İran’a yönelik yaptırımların artırılması talimatı verdi. Trump sosyal medya hesabı Twitter’daki mesajında, ‘Hazine Bakanlığı’na İran’a yönelik yaptırımların önemli ölçüde artırılması talimatı verdiğini’ yazdı.

ABD’DEN VİZE HAMLESİ

Öte yandan, Ruhani’nin ay sonunda ABD’nin New York kentinde düzenlenecek BM Genel Kurulu’na katılıp katılamayacağı da belirsiz. İran devlet haber ajansı IRNA Ruhani’nin, kendisi ile Dışişleri Bakanı Cevad Zarif’e önümüzdeki birkaç saat içinde vize verilmezse BM toplantılarına gitmeyeceğini duyurdu. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X