AB’ye 7,5 milyar dolarlık Airbus cezası

DTÖ 164 üyesinden oluşan ara buluculuk makamı, ABD’nin AB ve Airbus üreten İngiltere, Fransa, Almanya ve İspanya’ya karşı Airbus’ı desteklemeleri ile ilgili 7,5 milyar dolar ilave gümrük vergileri uygulamasına resmi olarak izin verdi.

AB’ye 7,5 milyar dolarlık Airbus cezası

Dünya Ticaret Örgütü’nün (DTÖ) 164 üyesinden oluşan ara buluculuk makamı, ABD’nin Avrupa Birliği (AB) ve Airbus üreten İngiltere, Fransa, Almanya ve İspanya’ya karşı Airbus’ı desteklemeleri ile ilgili 7,5 milyar dolar ilave gümrük vergileri uygulamasına resmi olarak izin verdi. 

Söz konusu onayın bir formalite olduğu belirtiliyor. Dünyanın en büyük uçak üreticisi firmalar olan ABD merkezli Boeing ile Fransa, Almanya, İngiltere, İspanya ve Hollanda ortaklığındaki AB şirketi Airbus, birbirlerini yasa dışı kamu desteklemeleri almakla itham ediyor. Boeing ve Airbus, DTÖ yapısı içinde sektörde haksız rekabet edildiği gerekçesiyle birbirine karşı hukuki süreç yürütüyor. ABD, Avrupa ülkelerinin Airbus firmasına sağladığı teşviklerin yasa dışı olduğunu, AB ise ABD’nin Boeing’e sağladığı vergi imtiyazları ile şirketle yapılan askeri sözleşmelerin hukuki olmadığını öne sürüyor.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X