Adalet arayışı

Yeryüzü adaletsizliğinin en ağır mağdurlarından biri olan Filistinliler, adalete başvurdu.

Adalet arayışı

Gazze katliamının ardından Filistin yönetimi, İsrail’in işlediği suçlarla ilgili olarak  acil soruşturma açılması talebiyle Uluslararası Ceza Mahkemisi’ne başvurdu.

Filistin Yönetimi, İsrail’in işgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs’teki yasadışı yerleşimleri ile savaş suçlarını Lahey’e taşıyor.

Filistin Yönetimi’nin Dışişleri Bakanı Riyad El Maliki, Uluslararası Ceza Mahkemesi’nden, İsrail’in yasadışı yerleşim politikaları ile ilişkili insan hakları ihlallerini soruşturmasını talep etti. Maliki, İsrail’in katliamları ile ilgili dosyayı UCM’ye teslim etti.

Filistin Dışişleri Bakanlığı BM Dairesi Müdürü Ömer Avadallah da Filistin yönetiminin ‘ulusal haklarını ve Filistin halkını işgal suçlarından korumak’ için çalışmalarına devam edeceğini kaydetti. Bu başvuru, İsrail’in işlediği diğer suçların soruşturulmasını da beraberinde getirebilir.

İSRAİL: YASAL DEĞİL

İsrail ise bu adıma tepki gösterdi ve başvurunun yasal geçerliliği olmadığığını açıkladı. Tel Aviv yönetimi, Filistin’i UCM’yi siyasi hedefler doğrultusunda kullanmakla suçladı. 

2014’TE ÜYE OLMUŞTU

Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin üye ülkelerde işlenen suçlar hakkında kovuşturma açma yetkisi bulunuyor. İsrail’in üyesi olmamasına rağmen Filistin topraklarında işlediği suçlar da mahkemenin yetki alanına giriyor.

Filistin 2014 yılında Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne üye olmuş, mahkeme 2015 yılında ön araştırma başlatmış ancak şimdiye kadar soruşturma açılmamıştı. 1998 yılında kurulan Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin 123 üyesi bulunuyor. Şimdiye kadar soruşturma açılması için mahkemeye başvuranlar arasında Uganda ve Kongo hükümetleri de yer alıyor.

NE OLMUŞTU?

ABD’nin Doğu Kudüs’te 1967’den bu yana devam eden İsrail işgalini ve Doğu Kudüs’in Filistinlilere BM tarafından vaat edilen bağımsız devletin başkenti olmasını hiçe sayması ile bölgede gerilim yükselmişti. Kudüs’ün tamamını İsrail’in başkenti olarak tanıyan Washington’ın İsrail büyükelçiliğini Tel Aviv’den Kudüs’e taşıması üzerine Filistinlilerin düzenlediği protestolarda, İsrail askerlerinin ateşi sonucu en az 62 kişi hayatını kaybetmiş, 3 bine yakın kişi yaralanmıştı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X