Mustafa Özdal
Mustafa Özdal

AK Parti’yle henüz anlaşmadık

AK Parti ile MHP’nin başkanlık sisteminde uzlaşmaya vardığı haberlerine karşın, Bursa’dan farklı bir ses yükseldi. Görüşmelerde önemli mesafeler alınmasına rağmen, henüz net bir anlaşmanın olmadığını söyleyen MHP İl Başkanı Tevfik Topçu’ya göre, birkaç maddede pürüz söz konusu. Topçu, “Cumhurbaşkanının yetkileriyle ilgili birkaç maddede anlaşmazlık olabilir” dedi.

İktidarı desteklediklerine dönük iddialara da yanıt veren Topçu,Biz AKP’nin çizgisine gelmedik, AKP bizim çizgimize geldi. Türkiye Cumhuriyeti’nin bugünkü uygulamalarıyla, bizim söylediklerimiz örtüşüyor” diyerek, eleştirilerin yersiz olduğunu savundu. MHP İl Başkanı, parti içi muhalefetin bittiğini de öne sürdü.

MHP İl Başkanı Tevfik Topçu ile  başkanlık sisteminden parti içi konulara varıncaya kadar, merak edilenleri konuştuk.

Topçu, sanılanın aksine başkanlık sistemi görüşmeleriyle ilgili dikkat çekici görüşlerini açıkladı.

“GÜÇLENDİRİLMİŞ PARLAMENTER SİSTEMDEN YANAYIZ…”

Sıcak gündemden başlayalım. Son televizyon programımızda MHP’nin başkanlık sistemine karşı olduğunu söylemiştiniz. Ancak AK Parti ile başkanlık sistemi konusunda anlaştığınız belirtiliyor. Başkanlık sistemine karşı mısınız, değil misiniz?

Güçlendirilmiş parlamenter sistemden yanayız. Ama bunun yanında hukuksuz olan bir durumun düzeltilmesi ve hukuka uygun hale dönüştürülmesi gerektiğini de söylemiştik. Eğer başkanlık sistemi fiilen devam ettirilecekse, bunun hukuki bir zemine oturtulması gerekir. Değişiklik Parlamento’ya getirilip 367’yi bulursa zaten yasalaşır. Eğer 330 çıkarsa, millete gider ve milletten de kaçılmaması gerekir. MHP, 47 yıldan bu yana, hukuku ve demokrasiyi savundu. Bir ülkede bu kurumlar  gelişmediği sürece refah ve huzurun da yakalanamayacağını savunuyoruz. Hep ‘Yeni  anayasa şart’ dedik. Seçim beyannamelerimizde kırmızı çizgilerimizin aşılmaması kaydıyla, geniş bir mutabakat sağlanarak yeni anayasa taahhüdünde bulunduk. AKP’nin talebine baktığımız zaman MHP’nin söz konusu kırmızı çizgileri muhafaza edebilecek etkin bir rol içinde olduğunu söyleyebilirim.

“ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİNDE NET BİR ANLAŞMA YOK” 

Peki AK Parti ile anlaşma sağladığınızı söyleyebilir miyiz?

Önemli bir mesafa katedildi ancak  net bir  anlaşma sağlandığını düşünmüyorum. Ne Başbakan Binali Yıldırım ne de Sayın Bahçeli bir metin açıkladı. Birkaç pürüzün olduğu ve henüz uzlaşma sağlanamadığı ifade ediliyor.

Hangi konularda pürüz var?

Açıklanmadığı için net bilemiyoruz. Ancak cumhurbaşkanının yetkileriyle ilgili olabilir. Meclis’i feshetme veya yetkilerinin ne olacağı… Yeni sistemde cumhurbaşkanının Yüce Divan’a gitmesiyle ilgili Meclis çoğunluğu konusunda bir anlaşmazlık olduğunu düşünüyorum. 

Uzlaşamama söz konusu olabilir mi?

Ciddi mesafe katedildi. Ama bizim asıl konuşmamız gereken başkanlık sistemi değil, seçim sisteminin ve Siyasi Partiler Kanunu’nun değişimidir. Bu iki konu, daha önemli.

“MHP TABANI BAHÇELİ’Yİ DİNLER…”

2 genel başkan anlaşırsa, 5 milletvekili dışında MHP’de çatlak olur mu?

Sanmıyorum. Bu 5 arkadaşın beyanı da yersiz ve zamansızdı. Ortada hiçbir metin olmadan görüşlerini açıkladılar. Siyasi nezaket gereği, metni beklemeleri ve ona göre tavır almaları gerekirdi.

Referanduma gidilirse taban ne yapar?

MHP, parti içi demokrasiye sahip bir partidir. En çekişmeli kongeler MHP’de olur. Demokrasi geleneği olan ama disiplinli de bir partiyiz. MHP seçmeni,  liderinin ve teşkilatlarının gösterdiği yolda yürür.

“AK PARTİ BİZİM ÇİZGİMİZE GELDİ…”

AK Parti’ye birçok konuda destek vermenizden ötürü, iktidar destekçisi olduğunuza dönük algıya ne diyorsunuz?

Cumhurbaşkanlığı seçiminde de AK Partililer, CHP’yle hareket ettiğimizi, CHP’nin kuyruğuna takıldığımızı iddia etmişlerdi.   MHP’nin bir prensibi vardır. Kendi görüşlerini ifade eden ölçü neyse ona uyar. Gün geldi CHP ile hareket ettik, gün geldi AKP ile. Ama biz hiçbir partinin ne yanında ne de karşısındayız. 47 yıldır biriktirdiğimiz Türk milliyetçiliği fikri nasıl hareket etmemiz gerektiğini söylüyorsa, öyle hareket ederiz. Ayrıca biz hangi konuda AKP’ye destek vermişiz? Teröre karşıydık, çözüm sürecine de karşıydık, bugün AKP bizim çizgimize geldi. FETÖ ve anayasa konusunda da bizim çizgimize geldiler. Bugün Türkiye Cumhuriyeti’nin tüm uygulamaları, bizim söylediklerimizle örtüşmüyor mu?

Başkanlık sistemi konusunda, siz onların çizgisine gelmiş olmuyor musunuz?

Bir metni görelim de.

İktidar partisinden çok CHP ile kavgalısınız…

CHP’liler son dönemlerde tamamen Tayyip Erdoğan nefretiyle söylem geliştirmeye başladılar. Tayyip Erdoğan karşıtı yüzde 50’lik bir blok var ve buradan oy koparmaya çalışıyorlar. Bu onların tercihi. Ancak FETÖ ve terör konusunda net tavır almadılar.

Anketlerde AK Parti seçmeninin beğendiği ikinci lider Bahçeli çıkıyor. Bu sonuç sizi şaşırtıyor mu?

CHP ve AKP seçmeninin uzun yıllardan bu yana tercih ettiği ikinci lider hep Bahçeli olmuştur. Bu yüzde 70’lere varan bir sonuç. Türk milleti içeriden ve dışarıdan büyük saldırılara uğruyor, ciddi bir ekonomik sorunumuz var. Böyle bir durumda, daha kucaklayıcı olan ve sorunlara çözüm getirici bir politika izleyen MHP’nin, bu süreçte öne çıkması doğal.

Ekonomik sorunların nedeni, dışarıdan gelen saldırılar mı?

Evet ama iktidar partisine de bu noktada eleştirilerimiz var. İktidar ortağı olduğumuz 2001’de de bugün olduğu gibi bir ekonomik komployla karşı karşıyaydık. O dönem AKP’liler bizleri beceriksizlikle  suçlamışlardı. Halbuki süreç bugünküyle aynı.

Dışarıdan gelen bu saldırıları, birlik ve beraberlikle atlatabiliriz.

“REFERANDUMDAN HANGİ SONUÇ ÇIKAR BİLİNMEZ”

Referanduma gidilirse, nasıl bir sonuç çıkar ?

Türkiye çok değişken bir siyasetle karşı karşıya. FETÖ’nün darbe girişimini savuşturduk ama PKK’nın, PYD’nin ve diğer terör örgütlerinin saldırıları sürüyor. Hal böyle olunca halkımızın teveccühü nasıl olur bilemiyorum. Döviz biraz daha çıkarsa, insanların geçim sıkıntısı başlar. Yani bu şartlarda, sandıktan her türlü sonuç çıkabilir.

“PARTİ İÇİ MUHALEFET BİTTİ…”

Meral Akşener Bursa’daydı. Akşener’in programına Bursalı MHP’liler de katıldı. Onlarla ilgili de bir disiplin süreci işletilecek mi?

Hep söylüyorum, ihraçlardan yana değilim, olmadım da. Sadece 2 arkadaşı ihraç ettik. Biz meselelere kucaklayıcı bir şekilde yaklaşıyoruz. Üzülerek görüyoruz ki bazı arkadaşlar, ihraçların sayısını artırmak adına bizi tahrik ediyorlar. İnşallah bir daha ihraç yetkisini kullanmak zorunda kalmayız. Ama böyle bir yetkimizin olduğunun farkındayız ve yetkimizi kullanmaktan da çekinmeyiz.

Bursa, değişimcilerin kalesi konumundaydı. Bugün geldikleri noktayı nasıl değerlendiriyorsunuz?

Geçen hafta, 3 yıl aradan sonra, bilgilendirme toplantısı yaptık. Salon, doldu, taştı. Ve birçok arkadaşımız da dışarıda kaldı. İnsanlar, her şartta MHP bayrağı altında durmaya devam edecekler. Parti içinde sorunlar yaşadık ama bitti.

Parti içi muhalefet bitti mi diyorsunuz?

Evet öyle görüyoruz pazar günkü fotoğraf da bize bunu gösteriyor. Şunu da söylemem lazım. Yeni parti iddialarının olduğu bir dönemde, Demokrat Partililerin, Meral Hanım’ın toplantısıyla ilgili ciddi bir çaba gösterdiğini duyduk. Başka parti kurarlar mı, kurmazlar mı bilemeyiz ama yine de niyet okumayla hiçbir siyasetçi hakkında bir iddiada bulunmak istemem.

“DÜNYA DEĞİŞİYOR ÜLKÜCÜLER DE DEĞİŞİYOR…”

Biraz da ülkücülerden konuşalım. Ülkücülerin imajı geçmiş yıllara kıyasla çok değişti. Buna katılıyor musunuz?

Dünya değişiyor, hayat değişiyor, iş dünyası değişiyor, Türk milliyetçileri de  bu değişimden payını alıyor. Türk milliyetçiliği statükocu değildir zaten. Mevcut şartlarda Türk milletinin lehinde olabilecek şartlarını savunur. Hal böyle olunca, Türk milliyetçiliği fikri de kendisini geliştiriyor. 

Beyaz çorap giyen yok değil mi?

MHP’liler ve ülkücüler, Türk milletinin ortalama değerini temsil ederler.  İşadamları, akademisyenler ve entelektüeller olduğu gibi, varoşlardan işçiler de var. MHP, üniversilerde hayat bulan bir siyasi harekettir. Dolayısıyla kültürel birikimi çok yüksek bir siyasi hareketiz.

“YERELDE İKTİDAR OLAMAZSAK GENELDE OLAMAYIZ…”

Biraz da Bursa’dan konuşalım. İl Başkanlığı olarak, hedefiniz nedir?

MHP  teşkilatı olarak önce Bursa diyoruz. Bursa merkezli, yerelden genele uzayan bir siyaset anlayışını benimsiyoruz. 6 aydır görevdeyiz ve her fırsatta Bursa’nın sorunlarını dile getiriyoruz.  Önümüzdeki günlerde de Bursa’nın sorunlarına odaklanacağız.   Yerelde iktidar olamayanların Türkiye’yi yönetme şansları yok gibi.  Öncelikle yerel yönetimlerde MHP’nin farkını ve kalitesini ortaya koymalıyız.

Son olarak Tevfik Topçu’yu konuşalım. Topçu kitap okur mu, kendine vakit ayırıyor mu? Siyaset yaşamı dışında Tevfik Topçu’yu anlatır mısınız?

1958’de Batı Trakya  İskeçe’de doğmuşum. 6 aylıkken Bursa’ya göçmüşüz. Bursa’nın en eski mahallelerinden  Alacahırka’da büyüdüm. Ticaretle uğraşıyorum. Kitabı çok seviyorum. Ancak İl Başkanlığımdan bu yana okuyamamaktan şikâyetçiyim. Daha çok tarihi ve yarı belgesel kitap türlerini tercih ediyorum. İyi bir kitaplığım var. Çocuklarıma bırakacağım en iyi miras da kütüphanemdir. Beni herkes, siyasetçi kimliğimle tanır ama makamlar benim için önemli değil. Ben önce dava adamıyım. Bu nedenle üstlendiğim yükler bana ağır gelmiyor.

FOTOĞRAFLAR: AYKUT GÜNGÖR

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X