Anadolu arabalarının 2600 yıllık değişim yolcuğu bu müzede

Türkiye’nin alanındaki tek müzesi olan “Tofaş Anadolu Arabaları Müzesi”nde, Balıkesir Üçpınar Tümülüsü’nde bulunan 2600 yıllık at arabasından bugün kullanılan ulaşım araçlarına kadar Anadolu arabalarının zaman yolculuğu görülebiliyor.

Anadolu arabalarının 2600 yıllık değişim yolcuğu bu müzede

Umurbey Mahallesi’nde 17 bin dönüm alanı kapsayan eski bir ipek fabrikasının 2002’de Tofaş tarafından Mimar Naim Arnas’a restore ettirilmesiyle açılan müze, ziyaretçilerini adeta bir zaman tüneline sokuyor. 

Orijinali Balıkesir’de olan Üçpınar Tümülüsü’nün içerisindeki araba buluntuları ve tekerlek parçaları müzenin başlangıç noktasını oluştururken, müzede ilerledikçe ziyaretçileri at arabası ve fayton imalatının yapıldığı dükkan karşılıyor. Tamamen orijinal malzemelerden oluşan bu dükkanda bir at arabası imal etmek için aylarca çalışıldığı aslına uygun şekilde anlatılıyor.

Müzede, Anadolu’nun dört bir yanından toplanan at ve öküz arabalarının yanı sıra Tofaş tarafından üretilen otomobiller de sergileniyor. Öküz ve at arabalarından oluşan kısmı gezen ziyaretçiler, daha sonra Tofaş tarafından ilk üretilen araç olan 1971 model Murat 124 ile karşılaşıyor.

Bu kısımda ayrıca Tofaş’ın ürettiği 1 milyonuncu araç olan 1994 model ”Tempra” ve 2 milyonuncu araç olan 2004 model ”Palio Go” ile son kez üretilen ”Uno” ve ”Tipo” sergileniyor. Dönen stant üzerinde ise günümüzde üretimi süren ”Egea” yer alıyor. ”Palio S1600 Yarış Arabası” ve Tofaş’ın motor sporları yarışlarında kazandığı kupalar ile ”emme basma” sistemiyle çalışan ve insanlar tarafından çekilen bir itfaiye aracı da bu bölümde yer alıyor. 

Açıldığı günden bu yana 660 bin ziyaretçi

20180614_2_30906579_34650668-(copy).jpg

Müze yöneticisi Aylin Tatlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, müzenin 17 dönümlük alanıyla bir kültür kompleksi içinde yer aldığını söyledi. Müzenin açıldığı günden bu yana 660 binden fazla kişi tarafından ziyaret edildiğini belirten Tatlı, şöyle devam etti:

“Müze, ziyaretçilerini 2600 yıl öncesine götürüyor. Balıkesir Üçpınar Tümülüsü’nde bulunan 2600 yıllık at arabası parçalarından yola çıkarak müzeyi oluşturduk. Bursa’da araba sanayisinin gelişmiş olması çok da tesadüfi değil. Biz bu hikayeyi başlangıç noktası olarak aldık ve günümüz otomobillerinin nasıl üretildiğini, Anadolu arabalarının hikayesinden günümüz teknolojisiyle nasıl bir kaynaşma olduğunu göstermek üzere tematik bir anlatımla müzeyi dizayn ettik. Müzeyi ziyaret edenler tekerlekten arabaya insanın hayatında nasıl bir değişim olduğunu görüyor. Otomobilin de aynı zamanda insan hayatına neler kattığının özetini görüyor.”

Ücretsiz ziyaret edilebiliyor

20180614_2_30906579_34650675-(copy).jpg

Çok eski bir tekerlek buluntusundan yola çıkılarak hazırlanan müzede Tofaş’ın ürettiği otomobillerin de bulunduğunu aktaran Tatlı, şunları kaydetti:

“Anadolu’nun çeşitli bölgelerinden arabalar toplandı. Restorasyon çalışmalarından geçtikten sonra müzeye yerleştirildi. Müzedeki malzemelerin büyük çoğunluğu ahşaptan oluştuğu için belirli periyotlarda bakımdan geçiriyoruz. Müzemiz, pazartesi dışında her gün 10.00-17.00 saatlerinde ücretsiz hizmet veriyor.” 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X