Arabistan’daki karışıklık ABD’nin yeni projesi

Uludağ Üniversitesi (UÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) Dekanı Prof. Dr. Tayyar Arı, son bir haftadır Suudi Arabistan’da yaşanan gelişmelerde Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) parmağı olduğunu söyledi.

Arabistan’daki karışıklık ABD’nin yeni projesi

Suudi Arabistan’daki gelişmeleri, ABD’nin Türkiye üzerinden İslam dünyasını kontrol etme projesinin 15 Temmuz’da çökmesiyle yeni bir alternatif projesi olarak değerlendiren İİBF Dekanı Prof. Dr. Tayyar Arı, “ABD böylece para ve enerjinin merkezi anlamına gelen bir bölgede en etkili ve bu kaynakların tamamına yakınını kontrol eden ülkeleri denetimi altına alarak para ve enerjinin yegane patronu olduğu mesajını veriyor. İran’ı kuşatma politikasını daha kararlı bir şekilde uygulayacağı mesajını veriyor. ABD kendisiyle işbirliği yapacak ülkelere Batı’ya ve ABD’ye sorun çıkarmayan Batı sermayesinin güdümüne giren ve kontrol dışı davranışlara yönelmeyen ülkeler olmaları anlamına gelen ılımlı İslam’ı benimsemeleri mesajını veriyor. Sünni dünyanın bütünlüğünün ve ellerindeki kaynakların İslam dünyası yararına ve Batı’ya ve İsrail’e karşı kullanmalarının önüne geçmeye kararlı olduğu mesajını veriyor” dedi.

‘Körfez ülkeleri ayrışmanın eşiğinde’

‘Ilımlı İslam’a geçiş projesi ve bu bağlamda kızıl deniz kıyısında NEOM adı verilen bir mega kent tasarısı da dahil olmak üzere son dönemde birbiri ardına gelen gelişmeler son tasfiye ve gözaltılarla beraber herkesin dikkatini bir anda Suudi Arabistan’a kaydırdı” diyen İİBF Dekanı Arı, Haziran ayında Kral Selman’ın veliaht prens Muhammed bin Nayif’in yerine oğlu Muhammed bin Selman’ı veliaht prens olarak tayin etmesiyle aile içi huzursuzlukların fitilinin de ateşlediğinin altını çizdi. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X