Asgari ücrete dört alternatif

Aralık ayı ile birlikte asgari ücret pazarlıkları da başladı.

Asgari ücrete dört alternatif

2018’de uygulanacak asgari ücretin belirlenmesi için iki ayrı toplantı yapıldı. İlk toplantıda bir rakam zikredilmezken ikinci toplantıda Türk-İş’in teklifi masaya geldi. Türk-İş, TÜİK hesaplamalarından yola çıkarak net rakamın 1.893 lira olmasını önerdi.

Şimdi diğer sendikaların teklifleri bekleniyor. Bu süreçte işveren temsilcilerinin teklifi ile birlikte bir orta yol bulunacak. Hükümet ile işveren temsilcileri arasında pazarlıklar devam ederken Başbakan Binali Yıldırım’dan önemli bir açıklama geldi. Başbakan m “Hükümetimiz, yıllardan beri çalışanımıza asla enflasyonun altında bir ücret vermemiştir. Bu sefer de görüşmeler ülkenin şartları da dikkate alınarak en uygun şekilde sonuçlandırılacaktır” dedi.

Sabah’tan Faruk Erdem’e göre, bu açıklamalardan eldeki verilerle yapılan alternatif hesaplamalar ise şu şekilde…

asgari.jpeg

TÜRK-İŞ YÜZDE 34.8 İSTEDİ

İlk hesaplama geçen yılki artış baz alınarak yapıldı. Geçen yıl 1.300 lira olan net asgari ücret 1.404.6 liraya çıkartılmıştı. Dolayısıyla yüzde 8.04 oranında bir zam gerçekleşti. Benzer bir artış yapıldığında net asgari ücret 1.517 lira civarında oluyor. Bekar bir işçinin Asgari Geçim İndirimi (AGİ) ise 144 lirayı buluyor.

Başbakan Binali Yıldırım’ın açıkladığı gibi enflasyon dikkate alınırsa kasım ayı enflasyonuna göre oran yüzde 12.98 oluyor. Bu rakama artı eksi aralık enflasyonu da eklenecek. Kasım enflasyonuna göre net ücret 1.586 lira olurken AGİ ise 150 lirayı geçiyor.

Görüşmeler sırasında Türk-İş’in yaptığı 1.893 liralık net ücret teklifinde ise artış oranı yüzde 34.8’i buluyor. Burada ise AGİ bekar bir işçi için 180 liraya ulaşıyor.

Bütün bu tekliflerin ortalaması alınıp bir orta yol bulunduğu düşünüldüğünde ise artış yüzde 18.5 oluyor. Bununla net ücret 1.664 liraya AGİ 158 liraya çıkıyor.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X