Aşı vicdani bir sorumluluktur

Ölümcül hastalıklardan korunmanın en iyi çözümlerinden biri aşı. Bulaşıcı hastalıklara karşı da koruyucu etkiye sahip olduğu için aşılama sadece çocuğu değil, toplumu da korumuş oluyor.

Aşı vicdani bir sorumluluktur

Özel Esentepe Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uzm. Dr. Pınar Kanlıoğlu, aşının insanları hastalıklardan ve onun kötü sonuçlarından koruyabilmek için uygulandığını belirterek, bunun vicdani bir sorumluluk olduğunu belirtti. 

Aşılamanın bir bağışıklama yöntemi olduğuna dikkat çeken Kanlıoğlu, “Bağışıklamadaki temel amacımız ise özellikle bebek ve çocuklarda görülen ölüm ve sakatlıkların önüne geçmektir. Aşıyla önlenebilir hastalıkların da ortaya çıkışını engellemek mümkündür” dedi.

1924 ve 1944 yılları arasında çiçek hastalığının salgın olduğunu ve çoğu insanın bu hastalık nedeniyle hayatını kaybettiğini  söyleyen Kanlıoğlu, günümüzde uygulanan aşılama yöntemiyle bu sorun tamamen ortadan kalkıp ölümlerin de önüne geçildiğine dikkat çekti.

Aşılama programlarından da söz eden Kanlıoğlu, “Doğumdan itibaren uygulanan ilk aşı halk arasında sarılık hastalığı olarak bildiğimiz Hepatit-B aşısıdır. Bu aşı 0-1 yaş ve 6. ayda üç doz şeklinde uygulanır. BCG aşısı ikinci ayda yapılan aşıdır. Bunun dışında difteri aşısı var. Difteri aşısı aslında tek başına yapılan bir aşı değil. Bu aşı 2, 4, 6 ve 18. aylarda karma şeklinde yapılıyor. Ayrıca boğmaca ve tetanos aşıları da mevcut” diye konuştu.

Tetanosun da önemli ve öldürücü bir hastalık olduğuna dikkat çeken Uzm. Dr. Kanlığolu, rahatsızlığı önlemek adına hastalık için aşının 2, 4, 6, ve 18. aylarda karma aşıyla birlikte yapıldığını kaydetti. 

Kanlıoğlu, “Bu üç aşıyla birlikte yapılan inaktif polio dediğimiz çocuk felcine karşı uygulanan aşı, öldürücü ve hastalıklara sebep olabilen bir hastalık türüne karşıdır. Bu aşı yine 2, 4, 6 ve 18. aylarda yapılıyor. Zatürre aşısı da 2, 4 ve 12. aylarda yapılıyor” ifadelerini kullandı.

Kanlıoğlu, bunların dışında kızamık, kızamıkçık, kabakulak, suçiçeği aşılarının da belirli dönemlerde uygulandığını sözlerine ekledi. 

Uzm. Dr. Pınar Kanlıoğlu, rota virüs ve menenjite bağlı ölümlerin son yıllarda Türkiye’de arttığını belirtiyor. Kanlıoğlu, ‘Aşı karşıtı söylemlere lütfen kanmayalım ve mutlaka çocuklarımızın aşılarını yaptıralım. Aşı vicdani bir sorumluluk çünkü çok önemli bir konu. Çocuklarımızı bile bile ölüme göndermeyelim” dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X