Aşk hormonu ‘oksitosinin’ faydaları

Yalnızca kadınlarda bulunun oksitosin hormonunun artması bazı fiziksel ve psikolojik faydalar sağlıyor.

Aşk hormonu ‘oksitosinin’ faydaları

İnsanlar oksitosin hormonunu “aşk hormonu” olarak adlandırıyor çünkü vücudumuz bu hormonu sevildiğimizde, kucaklaştığımızda, hayvanlarla iletişim kurduğumuzda, çocuklarımızla bağ kurduğumuzda ve yakın fiziksel temasta daha fazla üretiyor. Yalnızca kadınlarda bulunun bu hormonun artması bazı fiziksel ve psikolojik faydalar sağlıyor.

Daha iyi bir bakış

Bilimsel bir çalışmada, deneklerin bir doz oksitosin verildikten sonra etrafındaki insanlara karşı daha iyimser oldukları gözlendi.

Cömertlik

Oksitosin hormonu yüksek olan insanların para ile ilgili konularda da seçimleri farklı oluyor. Yapılan bir araştırmada bir oksitosin dozu alan kişilerin yüzde 80’inin, almayan kişilere göre daha cömert olduğu tespit edildi.

Güven

Oksitosin hormonunun artması güven duygusunu da değiştiriyor. Yapılan bir çalışmada oksitosin alan kişilerde maksimum güven düzeyinin oranı yüzde 45 olarak belirlendi.

Daha iyi sindirim

Oksitosin sindirim sisteminde de büyük bir rol oynamaktadır. Araştırmalar, tükenmiş oksitosin seviyelerinin sindirimi yavaşlattığını gösteriyor.

Yaraları iyileştiriyor

Bilimsel araştırmalar, bir yaranın vücut stres altındayken veya duygusal çatışma ortamındayken daha uzun sürede iyileştiğini gösterdi. Bu durumun vücuttaki oksitosin seviyeleriyle bağlantılı olduğu belirtiliyor.

Kalp sağlığını destekliyor

Oksitosin, kan damarlarını açık tutarak ve kan basıncını düşürerek kardiyovasküler sistemi destekler. Aynı zamanda bir antioksidan ve anti-inflamatuar (ağrı kesici) olarak da etkindir.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X