Askeri ittifak kuracaklar

Yunanistan, İsrail ve Kıbrıs Rum kesimi doğalgaz alanındaki işbirliğini askeri ittifak noktasına taşıyacak. Üç ülkenin savunma bakanları yarın Larnaka’da ayrıntıları görüşmek üzere biraraya gelecek.

Askeri ittifak kuracaklar

Yunanistan, Kıbrıs Rum kesimi ve İsrail, doğalgaz alanında başlattıkları işbirliğini askeri sahaya taşıyor. 
Üç ülke, askeri alandaki işbirliğini yoğunlaştırmak ve yeni bir ittifak oluşturmak için düğmeye bastı.

Bu ortak karar çerçevesinde, Kıbrıs’taki Larnaka ‘Zenon’ Arama ve Kurtarma Koordinasyon Merkezi yarın üç ülkenin savunma bakanlarının ikinci toplantısına ev sahipliği yapacak.

Güney Kıbrus Rum Yönetimi Savunma Bakanı Savvas Angelidis, üç savunma bakanının bu toplantıda bölgesel güvenlik, askeri işbirliğinin daha da artırılması, deniz ve enerji güvenliğinin teşviki gibi konuları ele alacağını söyledi.

Angelidis, yarın Yunan mevkidaşı Panos Kammenos ve İsrailli mevkidaşı Avigdor Lieberman ile ‘bölgesel güvenlik, olası işbirliği alanları ve askeri işbirliğinin siber savunma ve arama-kurtarma alanlarında artırılmasının’ görüşüleceğini aktardı.

BÖLGE ÜLKELERİNE MESAJ

Bu toplantının bölgede istikrar yaratmayı amaçladığını söyleyen Rum Bakan, istikrarın ‘diğer komşu ülkelerle de bölgesel işbirliği kurulması sayesinde refah ve gelişmeyi artırmakla’ sağlanabileceğini ekledi. Kıbrıs basınına göre Angelidis ayrıca, bölge ülkeleri arasında ortak çıkarlar olduğundan bir güven kültürü ve karşılıklı anlayışın teşvik edilmesinin öneminin de altını çizdi.

Kıbrıslı Rum Bakan, ülkesinin geleceğe dair planlarına ilişkin de konuştu. Angelidis, Kıbrıs, Yunanistan ve Mısır arasında da savunma konularında üçlü bir işbirliği mekanizmasının var olduğunu, aynı zamanda Kıbrıs ve Yunanistan’ın Lübnan ve Ürdün ile de savunma alanında üçlü planlamalar üzerinde çalıştığını belirtti.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X