Atalarımız gibi dik duracağız

Bursa Sanayicileri ve İşinsanları Derneği (BUSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ergun Hadi Türkay, Bursa’nın düşman işgalinden kurtuluşunun yıldönümüne ilişkin açıklamasında, aile büyükleri ile ilgili acı bir anıya da yer verdi.

Atalarımız gibi dik duracağız

20 Temmuz 1920’de Yunan askerlerinin, Osmanlı’nın ilk başkenti ve kurucularının kabirlerinin olduğu kenti işgal etmesinin, tüm yurtta büyük bir acı, öfke ve yasla karşılandığını, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün de TBMM kürsüsüne, işgal sona erene kadar puşide-i siyah olarak anılan, siyah örtüyü serdiğini hatırlatan Türkay, büyük dedesi Halim Efendi’nin de, işgal sırasında bir sivil olarak, tepki gösterdiği Yunan askerinden tokat yediğini ve kahrından aynı akşam hayatını kaybettiğini açıkladı. Türkay, “Atalarımızın canlarıyla kurtardığı bu kent ve ülkeyi biz de alın terimiz, üretimimiz, bilgi ve sermaye birikimimizle dimdik ayakta tutmaya kararlıyız. Bundan sonra yabancı işgalcilerin çizme ve tokatlarına maruz kalmamak için atalarımızdan aldığımız dik duruşu sürdürmekte kararlıyız” ifadelerini kullandı.

ATATÜRK ÇOK ÖNEM VERDİ

Bursa işgalinin sona ermesiyle, TBMM’den kaldırılan siyah örtünün, Ulu Önderin köklerine bağlılığının bir simgesi olduğunu dile getiren Türkay şunları kaydetti: “Atatürk için Bursa, her zaman bir başka önemli olmuş ve sanayi hamleleri için de Bursa’yı örnek seçmiştir. 1922’den 1938’e kadar tam 17 kez Bursa’yı ziyaret eden Atatürk, İpek-iş, Gemlik Sunğipek ve Sümerbank Merinos Fabrikaları’nın da kurulmalarını sağlamıştır. Atatürk bir ziyaretinde, Bursa’nın tarım, sanat, ticaret, sağlık ve sahip olduğu doğal uyum, güzelliğiyle sevinç ve şenlik memleketi olduğunu belirterek, kente verdiği önemi vurgulamıştır. Bizler de böylesine kıymetli bir kentte yaşamanın ve onu hak ettiği yere getirmenin gayreti içinde olmaya devam edeceğiz.”

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X