Avrupa’da sarı yelekliler endişesi

Fransa’da sarı yeleklilerin önceki gün ülke genelinde düzenlendikleri gösterilere 136 bin kişinin katıldığı, çıkan olaylarda bin 220 kişinin gözaltına alındığı belirtildi.

Avrupa’da sarı yelekliler endişesi

Gösteriler Hollanda ve Belçika gibi ülkelere de sıçrarken, Almanya, Sırbistan ve Arnavutluk gibi ülkelerde de protesto gösterileri vardı. 

Fransa’da sarı yeleklilerin gerçekleştirdiği gösterilerin faturası dün çıkmaya başladı. Sokaklar temizlenmeye başlanırken, Fransa İçişleri Bakanlığı verilerine göre sarı yeleklilerin önceki günkü gösterilerinde 136 bin kişi yer aldı. 
Gösterilerde çıkan olaylarda bin 723 kişi karakollara götürülürken, bin 220 kişi gözaltına alındı. 17’si polis 118 kişi yaralandı.

Sarı yelekliler, hükümetin iptal çağrılarına ve akaryakıt zamlarının gelecek yıl için kaldırılmasına ilişkin açıklamalarına rağmen başta Paris olmak üzere ülke çapında Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve hükümetinin siyasi ve ekonomik politikalarına karşı tepkilerini dile getirmek amacıyla önceki gün sokaklara dökülmüştü. 

Champs-Elysees Caddesi’nde toplanana eylemciler, ‘Macron istifa’ sloganları atmış, polisle zaman zaman gergin anlar yaşamıştı. Göstericiler, öğle saatlerinde güvenlik görevlilerinin itidal çağrılarına rağmen civardaki caddelere girerek ara sokaklarda polise taş ve şişe fırlatmış, çok sayıda aracı ateşe vermişti. Göstericiler, birçok mağazayı yağmalamış ve çevreye zarar vermişti. 

Belçika ve Hollanda’daki küçük gruplar, Fransa’daki ‘Sarı Yelekliler’e destek vermek için eylemler düzenledi. ‘Sarı Yelekliler’ hareketi 1968 yılındaki öğrenci eylemlerine benzetiliyor. Sadece Fransa’nın değil, başta Almanya olmak üzere bir çok Avrupa ülkesinin de gösterilere sahne olacağı belirtiliyor.

BAŞBAKANDAN BİRLİK MESAJI…

Cumhurbaşkanı Macron’un ‘nın önümüzdeki günlerde gösterilerle ilgili bir açıklama yapması bekleniyor. Fransa Başbakanı Edouard Philippe Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un diyaloğu teşvik etmek amacıyla yeni önlemler açıklayacağını söyledi. Macron’un bugün işçi ve memur sendikalarıyla bir araya geleceği belirtildi.

Fransa Başbakanı Edouard Philippe, Sarı Yelekliler’in şiddetli gösterilerinin ardından ulusal birliği yeniden sağlama mesajı verdi. Philippe, barışçıl protestocularla görüşmelerin devam etmesi gerektiğini belirterek, “Hiçbir vergi ulusal birliğimizi tehlikeye atmamalı. Şimdi ulusal birliğimizi diyalog yoluyla, çalışarak ve bir araya gelerek yeniden inşa etmeliyiz” dedi.

TRUMP’A YANIT…

Paris yönetimi, ‘Trump’ı istiyoruz’ diye bağırıyorlar’ ifadesini kullanan ABD liderine sert bir yanıt verdi. Bir Fransız bakan, gösterilerle ilgili tweet atan ABD lideri Trump’ayanıt verdi. Bakan, ‘Trump burnunu sokmamalı’ dedi.

ALMANYA-ARNAVUTLUK-SIRBİSTAN…

Fransa’da sarı yeleklilerin gösterileriyle başlayan eylemlerin Avrupa geneline yayılmasından endişe ediliyor. Sarı yeyeklilerin Hollanda ve Belçika’daki gösterilerinin dışında Almanya, Sırbistan ve Arnavutluk’ta da protesto gösterileri gerçekleştirildi. Sırbistan’ın başkenti Belgrad’da ‘kanlı gömleklere son’ sloganıyla hükümet karşıtı protesto düzenlendi.

Muhalefet kanadının çağrısı üzerine Belgrad Üniversitesi Felsefe Fakültesi önünde toplanan yüzlerce gösterici, buradan yürüyüşe geçti. Göstericiler, ‘hukukun üstünlüğü ve adalet için’, ‘iktidarın terörüne karşı’ ve ‘Avrupa neden sessiz kalıyorsun?’ yazılı dövizler taşıyarak hükümet karşıtı sloganlar attı. 

Öte yandan, Arnavutluk’ta da üniversite harçlarının yüksek olmasına tepki gösteren öğrenciler, bir süredir hükümet karşıtı protesto düzenlemeye devam ediyor.

Almanya’da da polise kişilerin temel hak ve özgürlüklerini kısıtlama yetkisi veren yasa tasarısı Federal Meclis gündemine gelirken, Düsseldorf ve Hannover’de  binlerce kişi sokaktaydı. Eylemlere iki kentte toplam 11 bin kişinin katıldığı belirtiliyor. Eylemlerde yasa teklifinin temel hak ve özgürlüklere açıkça saldırı olduğu ifade ediliyor.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X