Doç. Dr. Mehmet Usta
Doç. Dr. Mehmet Usta

Ayaklarda ve bacaklarda yanma

Ayaklarda yanma, çok sık görülür ve kişiyi çok rahatsız eder. Özellikle geceleri  daha fazla belirginleşir.  Kişiyi daha çok rahatsız  eder. Yanma ile birlikte karıncalanma ve ağrı da görülür.

Nedenleri:

-Diyabet; Diyabet dünyada ve ülkemizde sık görülen bir hastalıktır. Hemen hemen her on kişinin 2-3’ünde bulunur. Uzun sürede tüm organlarımızı etkileyebilir. Özellikle düzensiz seyir  ettiğinde bu organlarımız üzerindeki etkisi daha da belirginleşir. Bunların başında böbreklerimiz, kalbimiz, gözlerimiz ve sinir sistemlerimiz gelir. Diyabetik nöropati dediğimiz, diyabetin sinirlerimize zarar vererek, birtakım tahribatlara neden olmasıdır. Bunlardan bir tanesi ve de sık olan ayaklarımızdaki ağrı, yanma ve karıncalanmadır. Eğer ayaklarınızda bu şikâyetleriniz var ise şeker hastalığı açısında tetkiklerinizi yapmalısınız. Şekeriniz varsa da düzensiz gittiğinin bir belirtisi olduğunu bilmelisiniz. Tedavi edildiğinde bu ayak şikâyetleriniz ya tamamen ya da büyük oranda geçer.

– Böbrek yetmezliği; Böbrek yetmezliği önemli bir hastalıktır. Tam yetmezliğinde ölüm kaçınılmaz.  Bu nedenle  tam yetmezlikte diyaliz ve böbrek nakli şarttır.  Diyaliz öncesi ve diyaliz süresince  üre, kreatin, ürik asit vb yükselir.  Yükselen bu zararlı maddeler sinirler üzerinde taribat oluşturarak ayaklarda yanma ve karıncalanmaya neden olur.

-Vitamin eksikliği; Vitaminler vücudumuz için vazgeçilmez besin kaynaklarımızdır. Her organ için önemli olmasına rağmen, sinir sistemimizin sağlıklı ve düzenli çalışması açısından mutlak gereklidir. Bu nedenle vitamin eksikliğinde( Özelikle B vitaminleri, folik asit) sinir sistemimiz olumsuz etkilenir ayaklarımızda  yanma oluşur.

-Sinirlere baskı;  Sinirlere baskı olduğunda başta ağrı olmak üzere yanma ve karıncalanma da  olabilir. Bel fıtğı olanlarda tüm ayaklarımızda bu belirtiler görülür.

-Tiroitin az çalışması;  Tiroit önemli bir organımızdır. Az çalıştığında yorgunluk, ses kalınlaşması, kalp tembeliği, ayaklarda yanmaya  neden olur.

-Vücutta  fazla kan olması; Vücudumuzda fazla kan olması, dolaşım sistemimizi zorlar.  Organlarımız  ( ki bunların başında sinirlerimiz gelir) düzenli beslenemez. Ayrıca yükselen ürik asit gibi toksik maddelerde ayaklarımızda yanmaya neden olur.

-Menapoz;  Menapoza giren bir bayan, hormonların değişmesi ve düzensizleşmesi  sonucu  ayaklar da yanma meydana gelir.

-Amiloidoz; Primer veya çeşitli kronik hastalıklar sonucu oluşan bir hastalıktır. Bu hastalık da ayak yanmalarına sebep olabilir.

Ayaklarda yanma, karıncalanma ve ağrı olan kişilerde bu nedenlere dikkat etmelidirler.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X