Balık ölümlerine tepki

İnegöl’e bağlı Hasanpaşa ve Kulaca Dereleri’nde yaşanan toplu balık ölümleri bölge sakinleri ve Doğayı ve Çevreyi Koruma Derneği (DOĞADER) tarafından tepki gösterildi.

Balık ölümlerine tepki

SALİH BAKICI

İnegöl’e bağlı Hasanpaşa ve Kulaca Mahalleleri’nden geçen derelerde geçtiğimiz günlerde yaşanan toplu balık ölümleri protesto edildi. Kulaca Deresi kenarında yapılan açıklamaya DOĞADER üyeleri, İnegöl Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik ile balık ölümlerinin yaşandığı mahallelerin muhtarları ile vatandaşlar katıldı.

Doğayı ve Çevreyi Koruma Derneği (DOĞADER) Bursa Şube Başkanı Caner Gökbayrak, “İnegöl’de sadece 2018 yılı içinde farklı tarihlerde dört kez toplu balık ölümleri görüldü. 7 Mart 2018 günü Boğazköy Barajında, 24 Temmuz 2018 günü Şipali, 3 Eylül günü Hasanpaşa, 5 Eylül 2018 günü Kulaca köylerinde toplu balık ölümleri oldu.

Derelerimizi kirletenler bugüne kadar açıklanmadı. 30 yıl öncesine kadar suyunu içtiğimiz Kocadere’yi kirleten tesisler nedeniyle tarlalarımızı bile sulayamaz hale geldik” diyerek dereleri kirletenlerin engellenmesini istedi.

Caner Gökbayrak, “Bu tür olaylar için mesai saatlerinin dışında olay yerine gönderilecek acil, müdahale ekipleri oluşturulmalıdır. Bu tür acil müdahale ekipleri olmadığı için deremizi kirleten tesisler, zehirli suları derelerimize gece ya da hafta sonu gibi mesai saatleri dışında bırakmaktadır.

Devlet kurumları gelip örnek aldığında ise dereden akan su balıkları öldüren kirlilikten azaltılmış, balıklar ise kokmuş olmaktadır. Konunun diğer önemli yanı ise devlet kurumlarının toplu balık ölümleri için aldıkları örneklerin sonuçlarını hiçbir zaman açıklamamasıdır” ifadelerini kullandı. Gökbayrak, toplu balık ölümlerine hangi tesislerin hangi tür atıklarının neden olduğunun hemen halka açıklanmasını, sorumluların paraya dönüştürülmeyen ağır cezalarla cezalandırılmasını istedi. 

Öte yandan İlçe Tarım Orman Müdürlüğü yetkilililerinden alınan bilgiye göre söz konusu kirliliğin yaşandığı bölgeden alınan su ve balık numunelerinin İstanbul Pendik’teki laboratuvara gönderildiği öğrenildi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X