‘Barışı geleceğe taşıyoruz’

Toplum bilimci, yazar Prof. Emre Kongar ile deneyimli gazeteci, yazar ve siyasetçi Altan Öymen; Mudanya Mütarekesi’nin 96. yıldönümü etkinlikleri kapsamında Mudanyalılarla buluştu.

‘Barışı geleceğe taşıyoruz’

ÖMER BİLİK
Kongar ve Öymen, barışı geleceğe taşımanın ülkelerin geleceği için hayati önem taşıdığına vurgu yaptı. 

Mudanya Belediyesi’nin Mudanya Mütarekesi’nin 96. yıldönümü kutlama etkinlikleri, Toplum Bilimci Prof. Emre Kongar ve deneyimli gazeteci, yazar ve siyasetçi Altan Öymen’in “Barışı Geleceğe Taşıyoruz” adlı söyleşisiyle devam etti.

Uğur Mumcu Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen söyleşiye, CHP Genel Başkan Yardımcısı Orhan Sarıbal, Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, CHP Mudanya İlçe Başkanı Ergül Batman, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ile Mudanyalılar katıldı. Mudanya Mütarekesi’nin milli mücadele tarihinin en önemli noktası olduğunu vurgulayan deneyimli gazeteci, yazar ve siyasetçi Altan Öymen, dönemin şartları içinde yapılabilecek en iyi anlaşmanın İsmet İnönü tarafından yapıldığını söyledi.

Mudanya Mütarekesi’nin savaşı diplomatik olarak sona erdirdiğini hatırlatan Öymen, “Mütarekenin amacı askeri hareketin durdurulması ve özellikle işgal kuvvetleri ile Türk birlikleri arasında olası bir çatışmanın önüne geçilmesiydi. Barış yoluyla çözebilecekken savaşı tercih etmek doğru bir yöntem değildi.

Bu, ‘Yurtta Barış, Dünyada Barış’ ilkesinin bir ürünüydü. Bu ilke, Cumhuriyet döneminin çok önemli bir kilometre taşıydı. Boğazların yabancılardan tamamen arındırılması, Trakya’nın savaşılmadan geri alınması sağlandı. Sınırları büyütmekle büyümeye çalışmanın çok akıllıca olmadığı ortaya çıkmıştı.

Mudanya, ‘Yurtta Barış, Dünyada Barış’ ilkesinin, dünyada barışın, devletlerin birbirleriyle iyi geçinmeleri gerektiği gerçeğinin kanıtıdır. Düşmanlarıyla dost olmanın yolunu bulmuş ve açık tutmuş bir Türkiye’den günümüze geldiğimizde ise hayli zorluk çekeceğimiz ortada.

Şimdi de AB’nin referanduma açılması gündeme geldi. İnsan hakları ve demokrasiyi koruma yolunda ilkelerinden iyice uzaklaşma çabası görüyoruz. Türkiye demokrasinin teminatından mahrum edilmek isteniyor. Dünya demokrasiye ve barışa muhtaçtır” dedi. 

Ardından Toplum Bilimci, yazar Prof. Emre Kongar da değerlendirmelerde bulundu. Mustafa Kemal Atatürk’ün en önemli ilkesi olan ‘Yurtta Barış, Dünyada Barış’ ilkesi gereği barışı geleceğe taşımanın ülkelerin geleceği için hayati önem taşıdığına vurgu yapan Kongar, “Gerçek bir dâhinin, dünya koşullarında sınırını ve gücünü bilmesinin, diplomasi zekasının bir sonucudur Mudanya Mütarekesi. İsmet Paşa’nın siyasi dehası Mudanya’dır. Mudanya Ateşkesi, Lozan’ın provasıdır ” ifadelerini kullandı.

Kongar ve Öymen, söyleşinin ardından kitaplarını imzalarken, Mudanyalılarla sohbet etti. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X