Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Başbakan’ın İzmir’e verdiği söz, Bursa’nın hızlı tren umudu oldu

Filmi biraz geriye sarıp baktığımızda şunu düşünmemek elde değil: Yıllardır büyük bir umutla tren bekleyen Bursa çok sabırlı kent.

Her şey ortada… 

1991 yılında DYP-SHP koalisyon hükümeti döneminde ilk adımları atılan tren bekleyişi büyük bir sabırla sürüyor.

Gerçi…

Proje hızlı trene dönüşüp 2012’de temeli atıldı, ama bu kez de bitmek bilmeyen sorunlara sürekli yenileri eklendiği için, tüm iyi niyetli açıklamalara karşın henüz umut olamadı. Hatta, ödenek tünellerde bittiği için bir türlü gözle görülür seviyeye gelemedi.

Yani…

Bursa’nın hızlı trenle sabır sınavı halen devam ediyor.

İşte…

Böyle bir ortamda Bursa için yeni umut olan, belki de yeni heyecan olacak haber ortaya çıktı:

Başbakan Binali Yıldırım’ın seçim çevresi olan İzmir’e verdiği “İzmir’i otoyoldan sonra hızlı trenle de İstanbul’a bağlama” sözü.

Eğer…

Başbakan Yıldırım sözünü gerçekleştirirse, İzmir-İstanbul hızlı treni Bursa’dan geçecek. O nedenle de Bursa hızlı trene kavuşacak ve bu sayede tren hayalleri gerçekleşecek.

Çünkü…

İzmir’le İstanbul’u birbirine bağlayacak başka yol yok. Güzergahın mutlaka Bursa’dan geçmesi gerekiyor.

Gerçi…

Çanakkale Köprüsü alternatif olabilirdi, ama açık alan uzunluğu fazla olduğu için teknik nedenlerle köprüye demiryolu hattı konulmadı.

Bu da Bursa’yı zorunlu güzergah haline getirdi.

Buna göre…

İzmir’in hızlı treni önce Manisa-Balıkesir üzerinden Bandırma’ya gelecek, oradan da temeli 2012’de atılan Bursa- güzergahından Vezirhan’da Ankara-İstanbul hattına bağlanacak.

O bakımdan…

Ulaştırma Bakanlığı döneminde Bursa’nın ulaşım projelerine ciddi bir ilgi ve katkısına tank olamadığımız Başbakan Binali Yıldırım’ın şimdi İzmir’e verdiği “İzmir-İstanbul hızlı tren” sözünü bir an önce gerçekleştirmesini bekliyoruz.
 

Osmangazi Köprüsü’nde tren kaçtı!

 

Bursalılar anımsar… Osmangazi Köprüsü projesinde tren için raylar da vardı, ama yüklenici konsorsiyumun maliyet itirazı nedeniyle raylar projeden çıkarıldı.

O tarihte…

İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı olan Necati Şahin rayların kalması için kampanya başlattı ve biz de bu sütunlardan katıldık.

O tarihte Bursa Milletvekili olan Faruk Çelik’le görüşen dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ise gerekirse ayrı bir demiryolu köprüsü yapılacağını söyledi.

Fakat…

Çelik siyasi tayinle Urfa’ya gitti. Yerine gelen Bülent Arınç döneminde de konu takip edilmediği için köprüdeki tren kaçtı.

İşte o raylar şimdi İzmir-İstanbul hızlı treni için çok lazım.
 

Hızlı tren projesiyle Bursa-İzmir arası 70 dakikaya inecek
 

Gerçi… Bursa’da 2012’den beri beklentiler hızlı tren üzerinde yoğunlaştı, ama TCDD projeyi iki aşamalı yürütüyor. Bunlardan biri Vezirhan-Yenişehir bağlantısı üzerinden Balat’a gelecek olan hızlı tren.

TCDD aynı hattan bir de yük treni gelmesini hedefliyor.

Üstelik…

Dereçavuş’tan ayrılacak bir hatla Gemlik’e gidecek olan yük treninin, ana istasyonu Balat’tan sonra Karacabey üzerinden Bandırma’ya bağlanması ve bu yolla da Anadolu’nun limanlara ulaşması hedefleniyor.

Hattın…

Balat-Karacabey-Bandırma etabıyla ilgili proje ihaleye hazır durumda.

İşte…

Bu güzergah, yani Balat-Karacabey-Bandırma yük treni güzergahı, konuşulmasına başlanan İzmir-İstanbul hızlı treni için de altyapı oluşturacak.

Çünkü…

İstanbul-Ankara hattından Vezirhan’da ayrılacak Bursa hızlı treni bu noktadan sonra Yenişehir’den Balat’a gelecek, oradan da Karacabey-Bandırma-Balıkesir-Savaştepe-Soma-Aliağa-Menemen güzergahını izleyip İzmir’e ulaşacak.

Böylece…

İzmir ve İstanbul, otoyoldan sonra hızlı trenle de tam merkezde yer alan Bursa üzerinden birbirlerine bağlanacak.

Hesaplamalara göre…

Proje gerçekleşirse Bursa’dan Balıkesir’e 30, İzmir’e ise 70 dakikada gidilebilecek. Hızlı tren Bursa-Ankara arasını 2 saat 15 dakikaya, Bursa-Eskişehir arasının 1 saate ve Bursa-İstanbul arasını da 2 saat 15 dakikaya indirecek.
 

AK Parti’de yönetim bayramdan sonra, yürütme devam ediyor

 

Aslında… AK Parti’de değişim uzun süredir bekleniyordu, ama Ayhan Salman’ın bu değişimde İl Başkanı olarak atanması çoğunluk için sürprizdi.

Nitekim…

Kulislerde bu sürprizin izleri sürüyor. En çok da, Sedat Yalçın’ın ikinci döneminde ve Cemalettin Torun’un atama il yönetiminde yer almasına, öncesinde İnegöl’de İlçe Başkan Yardımcılığı yapmasına karşın kamuoyunda pek bilinmeyen Salman’ı kimin önerdiği sorusuna cevap aranıyor.

İşte…

AK Parti camiasının kendisini tanımaya çalıştığı böyle bir süreçte Ayhan Salman da kendi dönemi için hazırlıklara başladı.

Ankara’dan görevi aldığının ertesi günü İl Başkanlığı’na gelen Salman perşembe akşamı yeni il yönetimini oluşturmak amacıyla mevcut il yönetim kurulu üyelerinin istifalarını aldı.

Ancak…

Yeni yönetimi oluşturuncaya kadar da, bayram hazırlıklarını göz önüne alarak İl Yürütme Kurulu’nun görevlerine devam etmelerini istedi.

O bakımdan…

Bayram hazırlıklarını eski il başkan yardımcıları yapıyorlar. Salman’ın kendi yönetimini bayramdan sonra onay için Ankara’ya göndereceği konuşuluyor.

Salman ilk günündeki bakan programından sonra hafta sonu da Bursa Milletvekili Emine Yavuz Gözgeç ve Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ile birlikte etkinliklere katıldı.
 

İnegöl bu dönem ikide iki yapar mı?

 

AK Parti kulisleri Ayhan Salman’ın il başkanlığı yanında, atamanın yeni döneme nasıl yansıyacağını da merak ediyor.

Özellikle…

Büyükşehir adaylığında adı geçen İnegöl Belediye Başkanı Alinur Aktaş için şans olup olmadığı tartışılırken “İl Başkanı çıkaran İnegöl ikide iki yapar mı?” diye soruluyor.

Soruyu…

Aktaş’a sorduğumuzda, “Recep Başkanı seviyoruz” cevabı vermekle yetindi, kimin önerdiği sorusuna da şu cevabı verdi:

“Önerini bilmiyorum, ama atanacağını 2 gün öncesinden biliyordum. Kendisi o akşam öğrendi.”

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X