Başika harekatı

Musul operasyonunda dünkü çatışmaların adresi Türk askerinin Musullu güçleri eğittiği kampın yer aldığı Başika bölgesiydi. Peşmerge güçleri kasabayı DEAŞ’tan geri almak için üç koldan saldırıya geçti.

Başika harekatı

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’ne (IKBY) bağlı Peşmerge güçleri, terör örgütü DEAŞ’ın elinde tuttuğu Musul’un Başika kasabasını ele geçirmek için saldırıya geçti.

Operasyonun başladığı bölgedeki peşmerge komutanları hareketin amacının Başika’da kontrolü sağlayıp, daha sonra kuzeyde çoğunlukta Hristiyanların yaşadığı Tılkef ilçesini kurtarmak olduğunu kaydetti.  DEAŞ’ın elinden kurtarılmak istenen Başika kasabası, Musul kent merkezinden 20 kilometre mesafede yer alıyor. ‘Ninova Muhafızları’ olarak adlandırılan Musullu savaşçıları eğitmek için Türk askerleri de o bölgede konuşlanmış durumda.

IRAK ORDUSU DA DEVREDE

Irak ordusuna bağlı askerlerin de kentin güneydoğusunda yer alan Hemdaniye ilçesini kuşatıp kısmen kontrolü sağladıktan sonra, Başika kasabasının olduğu bölgeye doğru ilerlediği aktarıldı. 

DEAŞ DİRENECEK 

DEAŞ’ın Musul’dan çıkmamak için topyekün bir savaş vereceği öne sürüldü. Terör örgütünün  kenti vermemek için komando gücü ‘Usra ordusu’nu kullanacağı ileri sürüldü. Örgüt bin 200 kişiden oluşan komando gücünü sokak çatışmalarında kullanıyor.  DEAŞ’ın ayrıca Musul’daki halkı ‘canlı kalkan’ olarak kullanacağından ve sarin gazı gibi kimyasal silahlar kullanmasından da endişe ediliyor.

HIZLI İLERLİYORUZ

Bu arada Musul operasyonunu değerlendiren Irak Başbakanı Haydar el İbadi, ‘Beklediğimizden daha hızlı ilerliyoruz’ dedi. Fransa’nın başkenti Paris’te düzenlenen ve Musul operasyonunun görüşüleceği toplantıya video konferans yoluyla katılan Irak Başbakanı İbadi,”Güçlerimiz, kasabalara doğru düşündüğümüzden ve planladığımızdan daha hızlı ilerliyor ediyor . Savaş alanında hiçbir insan hakları ihlaline izin vermeyeceğiz’ diye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X