Başika polemiği

Irak, Türkiye’nin Musul operasyonuna Başika’da katıldığı açıklamasını yalanladı. Peşmerge ise Başika’da bombardıman düzenlenmesi için Türkiye’den talepte bulunulduğu iddialarını reddetti.

Başika polemiği

Türkiye’yle Irak arasındaki Musul ve Başika gerginliği sürüyor. Bağdat yönetimi, Türkiye’nin önceki gün Musul operasyonuna katıldığı bilgisini yalanladı. Yapılan açıklamada, Türkiye’nin operasyona ‘hiçbir şekilde katılmadığı’ belirtildi. 

Başbakan Binali Yıldırım önceki gün, ‘Peşmerge güçleri Başika kasabasını DEAŞ’tan temizlemek için harekete geçtiler. Bizim Başika Üssü’ndeki askerlerimizden, oradaki unsurlarımızdan yardım istediler. Biz de oradaki topçularla, tanklarla, fırtına obüsleriyle destek veriyoruz’ demişti. 

Ancak Irak Ortak Operasyonlar Komutanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, ‘Ortak Operasyonlar Komutanlığı sözcüsü Ninova’nın özgürleştirilmesi için yapılan operasyonlara Türkiye’nin herhangi bir katılımı olduğunu reddediyor’ denildi. Ninova, Musul’un başkenti olduğu vilayet.

PEŞMERGE DE YALANLADI

Öte yandan Peşmerge güçleri de, Başika’da bombardıman düzenlenmesi için Türkiye’den talepte bulunulduğu iddialarının gerçeği yansıtmadığını bildirdi.  Peşmerge Güçleri Başika Cephesi Komutanı Tuğgeneral İskender 

‘Türkiye’den bombardıman yapılması talebinde bulunmadık’ dedi.

Musul operasyonu geçen hafta, Irak ordusunun yanı sıra Şii milisler ve Peşmerge güçleriyle başlatıldı. Operasyona ABD öncülüğündeki DEAŞ karşıtı koalisyon da hava desteği veriyor.

ÇOK YÖNLÜ KATKI

Irak yönetimi ve Peşmerge güçlerinin iddialarına karşılık Musul operasyonuna ilişkin açıklama yapan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ‘Musul operasyonuna çok yönlü ve aktif katkı sağlıyoruz’ dedi.

Çavuşoğlu, Fransız mevkidaşı ile basın toplantısında konu ile soruları yanıtlayan Çavuşoğlu, ‘Eğittiğimiz askerlerde DEAŞ’a karşı aktif rol oynuyorlar.  Hava operasyonu için de 4  F16 uçağımız koalisyon güçleri ile beraber destek veriyor. Hiç kimse bu kadar DEAŞ militanını etkisiz hale getirmemiştir. Musul operasyonu başladığından beri, havan atışlarıyla 17 teröristi öldürmüştür. Hepimizin ortak amacı Suriye ve Irak’tan DEAŞ’ı temizlemektir. PKK Sincar’ı 2. Kandil yapmak istiyor’ ifadelerini kullandı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X