Başköylü kadınlar mermer ocağını kapattırdı, çiçek yetiştiriyor

Bursa’da içme sularını kirleten mermer ocaklarını yaptıkları eylem ve açtıkları hukuk davaları sonrası kapattıran Orhaneli’ye bağlı Başköy’de kadınlar, çiçek yetiştiriyor. Kurulan seralarda yetiştirilen menekşeler yurt içine ve Çin’e de gönderiliyor. Çiçe

Başköylü kadınlar mermer ocağını kapattırdı, çiçek yetiştiriyor

Orhaneli İlçesi’ne bağlı Başköy’de yaşayan kadınlar, köylerinde bulunan ve sularını kirleten mermer ocaklarını kent merkezinde yaptıkları eylemle protesto etttiler. Başlattıkları hukuk mücadelesini de kazanan Başköylüler, köylerindeki mermer ocaklarının kapanmasını sağladı.

Mermer ocaklarından kurtulan Başköy’de yeni geçim kaynağı çiçek yetiştiriciliği oldu. Menekşeleri  seralarında yetiştiren köylüler, Çin’e de ihraç ediyor.”Bu iş hem güzel hemde kazançlı” diyen 62 yaşındaki Ayşe Ertem, “Sabah kalkınca önce seralarımıza gelip çiçeklerimize bakıyoruz. Sulama ve temizlik işini yapıp sonra ev işine dönüyoruz. Çok güzel de para kazanıyoruz. Seralara ortak ailelerin bütçelerine her ay 5 bin lira ek para girmeye başladı” dedi.

HAYVANCILIK VE TARIMIN ÖNÜNE GEÇTİ

Başköy’ün çiçek yetiştiriciliğinden önceki geçim kaynağının hayvancılık ve tarım olduğunu söyleyen Hasan Yılmaz, “Kozmotik sanayisinde de kullanılan çiçeklerimize Çin büyük ilgi gösteriyor. İhraç ederek iyi de para kazanıyoruz. Şu anda bu sektör hayvancılık ve tarımın önüne geçti” dedi.

Hasan Yılmaz, Başköy’de şu anda en fazla 8 ortaklı olmak üzere 12 sera bulunduğunu, bu seraların her birinde ise 4 bin saksı olduğunu açıkladı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X