Batık Bazilika dünyanın en önemli 10 keşfi arasında

Batık Bazilika Dünya genelinde ‘2014 yılının en önemli 10 keşfi’ arasında gösterildi. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Amerika Arkeoloji Enstitüsü’nün en önemli keşifler arasında gösterdiği batık bazilikayı su altı müzesi olarak Bursa’ya ka

Batık Bazilika dünyanın en önemli 10 keşfi arasında

İznik ilçesinin Büyükşehir Belediyesi bünyesine dahil olmasının ardından, bölgeyi karadan olduğu kadar havadan da tarayan Büyükşehir ekipleri, hava fotoğrafları çekimi sırasında göl kıyısının 20 metre açığında 1.5-2 metre derinlikte bazilika formunda bir kilise kalıntısını görüntüledi. İlk kez görüntülenen batık bazilika bilim insanlarının dikkatini çekerken, fotoğrafları inceleyen Uludağ Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şahin, yapının Roma askerleri tarafından İznik Gölü kıyısında öldürülen ‘Aziz Neophytos’ adına yapılan kilise olduğunun belirlendiğini açıkladı. Prof. Dr. Şahin, Aziz Neophytos’un önce bazilikanın içine gömüldüğü, ardından 740’ta meydana gelen deprem nedeniyle yakındaki Koimesis Kilisesi’ne götürüldüğünü açıkladı.

Büyükşehir Belediyesi’nin fotoğraflarıyla ortaya çıkan İznik’teki bu keşif, arkeoloji dünyasında da ses getirdi. Bu alanda otorite olarak kabul edilen Amerika Arkeoloji Enstitüsü, resmi web sitesinde yayınladığı 2014 yılında, ‘Dünyadaki En Önemli 10 Arkeolojik Keşfi’ arasına İznik Gölü’ndeki batık bazilikaya da yer verdi. Aynı zamanda Enstitü’nün iki ayda bir yayınlanan dergisinin ocak ayı sayında da İznik Gölü’nde Bazilika’ya geniş bir yer verildi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, İznik’in, Büyükşehir sınırlarına dahil olmasıyla birlikte bölgeye önemli bir ağırlık verdiklerini belirterek, geçen şubat ayında ilçenin sahip olduğu tüm potansiyelin hava fotoğraflarıyla belgelendiğini söyledi. Fotoğraf çekimleri sırasında ilk kez hava fotoğrafı ile arkeolojik bulgu tespitinin de gerçekleşmiş olduğunu hatırlatan Başkan Altepe, şunları kaydetti: “Özellikle Hıristiyan dünyası açısından büyük önem taşıyan, ilk konsülün toplandığı ve İncil’in 4’e indiği İznik’e biz de büyük önem veriyoruz. Bölgenin inanç ve kültür turizmine kazandırılması için yaptığımız çalışmalar sırasında ortaya çıkan göldeki bazilikanın, bu konuda otorite olan Amerika Arkeoloji Enstitüsü tarafından 2014’ün en önemli 10 keşfi arasında gösterilmesi çalışmalarımı taçlandırmış oldu. Böylelikle Bursa ve İznik bir kez daha dünya gündemine gelmiş oldu. Göl içinde yapılacak çevre düzenlemeleri ile burayı sualtı müzesi olarak Bursa’ya kazandırmayı hedefleniyoruz. Tüm çalışmalarımızda olduğu gibi burada da Uludağ Üniversitesi başta olmak üzere alanında uzman akademisyenlerle çalışacağız.”

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X