Bayramda yeme-içmeye dikkat

Özel Hayat Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Ali Eminlatif, bayramda kalbi yormamak gerektiğini vurguladı.

Bayramda yeme-içmeye dikkat

Bir aylık oruç döneminden sonra insanlarda psikolojik olarak daha fazla yemek ve kalorisi yüksek şekerli gıdalar tüketmek gibi bir dürtü oluştuğuna dikkat çeken Özel Hayat Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Ali Eminlatif, bayramda kalbi yormamak gerektiğini vurguladı.

Dengeli beslenmenin kalp sağlığı için oldukça önemli olduğunun altını çizen Eminlatif, “Ramazan ayı boyunca günlük öğün sayısı azaldığı ve beslenme alışkanlıklarında değişiklikler meydana geldiği için, bazal metabolizma hızı yavaşlamaktadır. Bu nedenle bayramda beslenme alışkanlığını değiştirirken ılımlı bir geçiş, sindirim sistemi ve şeker dengesi açısından çok önemlidir” diye konuştu. 

“BESLENME DÜZENSİZLİĞİ KALP KRİZİNİ TETİKLER”

Bayramlarda insanların gün boyunca yoğun miktarda tatlı ve yiyecek tükettiğini ve bunun da kalp krizi riskini artırdığını vurgulayan Eminlatif, “Bir aylık açlık sonrası bayramda fazla yeme içme; karın ağrısı, mide bulantısı, reflü, karın şişliği, ishal, hazımsızlığını meydana getirebilir.

Şekerleme, çikolata, tatlı ve tuzlu hamur işlerinin birdenbire sık tüketilmesi sindirim sistemi rahatsızlıklarının yanı sıra kan şekerinde hızlı akış olmasına ve hipertansiyon hastalarında tansiyonlarının yükselmesine neden olmaktadır. Bu nedenle kalp, hipertansiyon, diabet hastalarının beslenme düzenine dikkat etmesi gerekir” dedi. 

5 ALTIN UYARI

Bayramı sağlıklı geçirmek için uyulması gereken 5 altın kuralı sıralayan Eminlatif, “İkramlıklarımızı küçük porsiyonlar halinde sunmalı ve tüketmeliyiz. Hamur işi, çikolata, şerbetli tatlılar yerine, kuru meyve, sütlü tatlılar ve kuru yemiş tercih etmeliyiz.

Özellikle hipertansif hastalarda kalorisi yüksek, yağlı ve tuzlu yiyeceklerden kaçınılmalıyız. Kronik hastalığı olanlar uyguladıkları diyetin dışına çıkmamalı ve kullanılan ilaçları düzenli ve saatinde almalı. Ramazan ayı ve yüksek sıcaklıklar nedeni ile vücudumuzun kaybettiği sıvı miktarını geri kazanmak için bol sıvı tüketmeliyiz” şeklinde konuştu. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X