Bedellide en doğru karar

Bedelli askerlik düzenlemesinin 31 Aralık 1993 tarihinden önce doğmuş ve bugüne kadar askerliğini yapmamış 5 milyondan fazla kişiyi kapsadığı açıklandı. Bu büyük bir yığılma.

Bedellide en doğru karar

5 milyon kişinin bırakın hepsini; yarısı, hatta dörtte biri aynı dönem askerliğe başvursa sistem kilitlenir.

Demek ki Türkiye’de ordunun ihtiyaç duyduğu toplam asker sayısı göz önüne alındığında ihtiyaç fazlası bir genç nüfus var. Ancak bu genç nüfus aynı zamanda ekonomide çarkların dönmesi açısından da hayati önem taşıyor. Yani 25 yaş ve üzeri genç nüfusun iş hayatındaki hem üretici hem de tüketici konumu ekonomik sistemin işleyişi için çok önemli.

Modern Türk Ordusu, uzmanlık gerektiren terörle mücadele gibi konularda artık işi ehline teslim ediyor. Yaşı gelip askere alınan düz erler artık dağlarda terörle savaştırılmıyor. Bunun yerine askerliği meslek olarak benimsemiş hem fiziksel hem de psikolojik olarak bu işe en iyi şekilde hazırlanmış uzmanlar var artık. Yaptıkları iş karşılığında maaş alan bu vatanseverler Türkiye’nin yurtdışı operasyonlarında ve terörle mücadelesinde kahramanca görev yapıyor.

Ama diğer yandan yaşı gelen her gencin yerine getirmekle mükellef olduğu bir askerlik görevi var.

Ki askerliğin kültürümüzdeki önemi herkesçe malum.

İşte bu yeni düzenleme daha önceki bedelli düzenlemelerinde olmayan büyük bir eksikliği ortadan kaldırıyor. Bu eksiklik parayı verenin bir gün bile askerlik yapmadan askerliğini yapmış sayılmasıydı. Oysa yeni düzenleme bedelli askerliğe de 28 gün askerlik şartı getiriyor. Bu uygulama hem bedelli de olsa her askerlik yükümlüsünün kışlayla tanışmasını ve temel eğitim almasını sağlayacak hem de ekonomideki iş kaybını engelleyecek.

olay.com.tr

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X