Bilim insanlarına 24 bin TL’lik çağrı

‘Uluslararası Lider Araştırmacılar Programı’nı 15 Aralık’ta hayata geçireceklerini dile getiren Bakan Varank, aylık yaşam gideri bursunun genç araştırmacılar için 20 bin lira, deneyimli araştırmacılar içinse 24 bin lira olacağını vurguladı.

Bilim insanlarına 24 bin TL’lik çağrı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, bilim insanlarının yurda dönüşüne katkı sağlayacak çok önemli bir politikayı 15 Aralık’ta hayata geçireceklerini söyledi.

Varank, Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON) tarafından ‘Dönüşerek Daha Güçlüyüz’ sloganıyla İstanbul Kongre Merkezi’nde düzenlenen ‘Smart Future Expo 2018-Akıllı Teknolojiler Zirve ve Sergisi’nin açılışına katıldı. Buradaki konuşmasında küresel ekonomide yeni bir dönemden geçildiğini belirten Varank, uluslararası ticaret savaşlarının gündemi meşgul ettiğini, teknolojik değişim ve dönüşümün hız kaybetmeksizin hayatı yönlendirdiğini kaydetti.

Rekabet koşullarının yeniden şekillendiği bu süreci en iyi şekilde değerlendirmek mecburiyetinde olduklarını vurgulayan Varank, rekabet güçlerini ve katma değeri artıracak politikalarla, üretimde yapısal dönüşümü gerçekleştireceklerini anlattı. Yapısal dönüşümü gerçekleştirmede beşeri sermayenin taşıdığı önemin farkında olduklarının altını çizen Varank, ‘’Bilim insanlarımızın yurda dönüşüne katkı sağlayacak çok önemli bir politikayı 15 Aralık’ta hayata geçiriyoruz. 

Uluslararası Lider Araştırmacılar Programı adını verdiğimiz bu destekle, stratejik değer taşıyan projelere katkı sağlamak üzere alanlarında uzman üst düzey araştırmacıların ülkemize gelmesini hedefliyoruz” dedi.

8 FARKLI ALANDA TEŞVİK

Araştırmacılara sağlanan imkanlar açısından öncü olma özelliği taşıyan bu programı TÜBİTAK koordinasyonunda uygulayacaklarını dile getiren Varank, söz konusu programı hazırlarken diğer ülkelerin aynı maksatla uygulamakta oldukları programları incelediklerine dikkati çekti. Bakan Varank, ‘’Bilim ve teknolojide ileri seviyede kabul edilen ülkeler dahi, araştırmacıları ülkelerine çekebilmek için ciddi destekler sunuyorlar. Biz de bu rekabet koşullarının farkında olarak bir düzenleme yaptık” diye konuştu.

Gelen lider araştırmacıların, çalışmalarını Türkiye’nin önde gelen üniversite, sanayi kuruluşu veya kamu kurumlarında yürütebileceğine işaret eden Varank, programın yurt dışından Türkiye’ye gelecek Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının yanı sıra yabancı uyruklu araştırmacıları da kapsayacağını ve 8 farklı alanda teşvikler sunacağını belirtti. Varank, ‘’Aylık yaşam gideri bursu genç araştırmacılar için 20 bin lira, deneyimli araştırmacılar içinse 24 bin lira olacak. Bu rakamlar bizzat araştırmacılara ödenecek” dedi.

1 MİLYON TL’LİK ÖDENEK

Bakan Varank, yine her bir araştırma için ‘araştırma başlangıç paketi ödeneği’ bulunacağını ifade ederek, bu ödeneği, genç araştırmacılar için 500 bin lira, deneyimli araştırmacılar içinse 1 milyon lira olarak belirlediklerini, ödeneği araştırmacılara ev sahipliği yapan kuruma aktaracaklarını söyledi.

Ayrıca, başlangıç paketlerinin yanında, ev sahibi kuruma 720 bin liraya kadar araştırma desteği verilebileceğini anlatan Varank, ilaveten aylık 3 bin 750 lira yönetim ve idari maliyetler ödeneğinin de aktarılacağı bilgisini verdi. 

HER TÜRLÜ İMKAN SAĞLANACAK

Desteği hazırlarken aile bütünlüğünü de göz önünde bulundurduklarını kaydeden Mustafa Varank, şöyle devam etti: ‘’Araştırmacıların eş ve çocukları için aylık 2 bin 250 lira aile ödeneği sağlıyoruz. Araştırmacı ve ülkemize gelen tüm aile fertleri sağlık sigortası desteğinden yararlanabilecek.

Ayrıca, araştırmacı ve ailesinin Türkiye’ye geliş yol masrafını da karşılayacağız. Türkiye’ye gelen lider araştırmacıların kendi ekiplerini ülkemizde kurabilmelerine yönelik her türlü imkanı da sağlayacağız. Araştırma ekibindeki doktora öğrencilerine aylık 4 bin 500 lira burs verilecek. Her ekipte 5 doktora öğrencisi bu burstan faydalanabilecek.”

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X