Binlerce işçiden grev tehdidi

Metal sektöründeki uyuşmazlığı ‘arabulucu’ da çözemeyince Bursa’da binlerce işçi sağanak yağmur altında eylem yaptı. Grup adına konuşan Türk Metal Emek Şube Başkanı Bilik, ”Eylemse eylem, grevse grev” dedi.

Binlerce işçiden grev tehdidi

ASLIHAN AYDIN

Toplam 117 bin metal işçisini ilgilendiren Türk Metal Sendikası ile Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) arasındaki toplusözleşme görüşmelerine ‘arabulucu’ sürecinden de sonuç çıkmayınca işçiler toplu eyleme başladı.
Bursa’da aralarında Tofaş, Oyak Renault, Bosch gibi otomotiv devleri çalışanlarının da bulunduğu binlerce kişi, dün akşam saatlerinde eski stadyum miting alanında toplandı. Yağmura rağmen meydanı dolduran işçiler, ‘Şalter inecek, bu iş bitecek’, ‘İş ekmek yoksa barış da yok’ sloganları attı. Türk Metal Sendikası Emek Şube Başkanı Nizamettin Bilik, burada yaptığı açıklamada, MESS ile yürütülen toplu sözleşme görüşmelerinde gelinen noktanın sözün bittiği, eylemin başladığı yer olduğunu söyledi.

SAKIN HAFİFE ALMAYIN

Bundan sonra seslerini, işyerleri başta olmak üzere her yerde duyurmaya çalışacaklarının altını çizen Bilik, ”Kendimizi toplu sözleşme masasında ifade ettik, artık yollarda, meydanlarda da ifade edeceğiz. Sokaklardan MESS’i bir kez daha uyarıyoruz. Taleplerimizi ve teklif ettiğiniz ucube zam oranına tepkimizi sakın hafife almayın. Size uzattığımız eli karşılıksız bırakmayın” dedi.

SONUNDA ZAFER BİZİM OLACAK

Türk Metal Emek Şube Başkanı Bilik, yasal mevzuata göre arabulucu raporunu beklediklerini vurguladı. Sendika raporu aldığı anda, gerek grev kararını gerekse uygulama kararını zaman geçirmeden alacağını ifade eden Bilik, ”Sabrımızın sonundayız ama mücadele azmimiz her geçen gün bileniyor. Bu meydanlarda olmayı biz istemedik. MESS’in çağrısına uyarak yeniden bir araya geldik. Ancak yine haklı taleplerimiz masada kaldı. Yakınlaşamadık bile… Eylemse eylem, grevse grev. Sonunda zafer bizim olacak” ifadelerini kullandı.

SON TEKLİF KABUL GÖRMEDİ

Türk Metal’in sitesinde yer alan bilgilere göre, iki taraf arasındaki son görüşmede MESS 3,2’lik ücret teklifini revize ederek ilk 6 ay için işyeri ortalamasının yüzde 6,4’ü olarak, sosyal yardımlarda ise ilk yıl için yüzde 12,8 olarak artış önerdi. Ancak MESS’in bu teklifi Türk Metal tarafından kabul edilmedi. Türk Metal, ilk 6 ay için yüzde 38,28’lik zam teklif etmişti. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X