‘Birbirlerini vuracaklar’

İdlib krizinde tansiyon her geçen gün daha da yükseliyor. Suriye’de ABD ve Rusya’nın yeniden başlayan bombardımanlar ‘iki tarafın birbirine karşı güç kullanacak duruma gelebilecekleri’ korkusu yeniden alevlendi.

‘Birbirlerini vuracaklar’

ABD’nin Esad’ın kimyasal silahla İdlib’i vuracağına dair istihbarat aldığı ve buna karşılık verebileceği öne sürüldü. Trump’ın bu kapsamda Rusya ve İran birliklerini de hedef alabileceği iddia edildi.Rusya’dan ‘hazırız’ yanıtı geldi. 

Şiddetin ve insanlık dramının 7 yıldır bitmediği Suriye’de tansiyon yüksek… 
Önceki gece Rusya’dan gelen flaş bir açıklama, ABD’nin Suriye’yi vurduğuna yönelikti. Rus ordusundan yapılan açıklamada, Suriye’nin Deyrizor kenti yakınlarındaki Hajin köyüne ABD’nin F-15 savaş uçakları tarafından kullanılması Cenevre sözleşmesine göre yasak olan fosfor bombasıyla saldırı düzenledi.

Rusya’nın Suriye’deki Ateşkes İzleme Merkezi Başkanı Korgeneral Vladimir Savçenko, “Deyrizor eyaletinde 8 Eylül günü Amerikan Hava Kuvvetlerine ait iki F-15 uçağıyla Hajin yerleşimine yanıcı fosfor mühimmatları kullanılarak saldırı düzenlendi” diye konuşmuştu. Rusya’nın bu açıklamasına Pentagon’dan anında yanıt geldi. ABD Savunma Bakanlığı iddiaları yalanladı.

TRUMP KARAR VERMEDİ

Bu açıklamanın ardından bugün uluslararası basında yer alan bir iddia gündeme bomba etkisi yarattı. ABD’nin çok okunan gazetelerinden Wall Street Journal, ABD’li yetkililere dayandırdığı haberinde, Suriye lideri Esad’ın, İdlib’e kimyasal saldırı düzenleme hazırlığı içinde olduğunu yazdı. ABD Başkanı Trump’ın Esad’ın bu saldırıya onay verdiğini bildiğini ve saldırının ardından Suriye’yi vurma hazırlığı içerisinde olduğu ifade edildi.

Esad’ın klor gazı saldırısına onay verdiğinin aktarıldığı haberde, Trump’ın yakın zamanda saldırıya onay verebileceği belirtildi.

Gazeteye açıklama yapan bir yetkili de, ‘Pentagon şu an asekri senaryolar üzerinde çalışıyor. Başkan Trump, neyin asker yanıt verilmesi için sebep teşkil edeceğine, Suriye’de Esad’a destek olan Rusya ve İran askeri güçlerine de saldırılıp saldırılmayacağına henüz karar vermedi’ dedi. 

RUSYA: BİZ HAZIRIZ

Wall Street Journal’ın ABD’nin İdlib’de Rusya ve İran mevzilerini hedef alabileceği yönündeki haberinin ardından Moskova’nın tepkisi gecikmedi. Rusya Federasyon Konseyi Savunma Komitesi üyesi Franz Klintseviç, ABD gibi bir ülkenin devlet başkanının Suriye’de Rus güçlerine vurulmasının öngörülemez sonuçları olacağını anlaması gerektiğini, gerekçenin de ‘uydurmaca’ olduğunu ifade etti. Klintseviç ‘Suriye hükümet güçlerinin İdlib’deki teröristleri temizlemesi için klor gazı kullanmasına gerek yok. Teröristlerin sonu geldi. Bir gün önce ya da bir gün sonra onları durdurmanın bir farkı yok’ dedi. Klintseviç ayrıca, olası bir saldırıyla ilgili ‘Savaş savaştır, savaşta her şey mümkündür. Suriye’deki Rus güçleri her türlü gelişmeye hazır’ diye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X