Böbreğiyle annesine hayat verdi

23 yaşındaki Muhammed Karıksız, 20 yıllık böbrek hastası olan annesine bir böbreğini bağışlayarak hayat verdi.

Böbreğiyle annesine hayat verdi

Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Organ Nakli Koordinatörlüğü Birimi’nin 900’üncü cerrahi müdahalesinde Muhammed Karıksız, 20 yıldan bu yana böbrek hastası olan annesi 42 yaşındaki Nermin Karıksız’a 1 böbreğini bağışladı. Hastalık döneminde oğlundan böbrek almayı kabul etmeyen ancak hastalığın son aşamaya gelmesiyle ikna olan anne Karıksız, kendisiyle ilgilenen doktor, hemşire ve organ nakli birimine teşekkür etti. 

ANNE İLK ETAPTA KABUL ETMEDİ…

20 yıldır böbrek hastası olduğunu ve 5 yıldır tedavi gördüğünü kaydeden anne Karıksız, “Rahatsızlığım son günlerde ilerleyince oğlum bir böbreğini bana vermek istedi. Ama bunu kabul etmedim. Son aşamaya gelince mecbur kalıp oğlumdan böbreği aldım. Şimdi sağlığım çok iyi” dedi. Bağışçı Muhammed Karıksız ise, “Benim için oldukça kolay bir karardı ancak annem için oldukça zor oldu. Annem ilk başta, gelecekteki evlilik hayatımı, askerliğimi, iş hayatımı öne sürerek nakli reddetti. Daha sonra kabul etti ve ameliyatımız başarıyla geçti” diye konuştu.

“2018’DE BİN BÖBREK NAKLİ HEDEFLİYORUZ”…

Nermin Karıksız’ın tedavisi ile ilgilenen Nefroloji Uzmanı Dr. Abdulmecid Yıldız ise, nakil operasyonunun başlarıyla tamamlandığını vurgulayarak, “Organ nakli büyük bir ekip işi, burada çok ciddi emekler söz konusu. Özellikle bölgemizdeki organ nakli koordinatörlerinin çok ciddi katkılarıyla beyin ölümü gerçekleşmesi ardından organlarını bağışlayan vericiler sayısında 1’inci sıradayız. Bu bizim için gerçekten çok büyük mutluluk ve gurur kaynağı. Bu çalışma bu ivme ile devam ediyor, en kısa sürede bin böbrek nakline ulaşacağımızı inanıyorum” dedi. Üroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Böbrek Nakli Sorumlusu Prof. Dr. Hakan Vuruşkan da, yaklaşık bin 200 hastanın daha böbrek beklediğine dikkat çekerek, “Bölgemizde diğer tüm merkezlerimizde birlikte yılda yaklaşık 250 böbrek nakli gerçekleştirebiliyoruz. Bu sayının en az 2 katına çıkması lazım ki organ bekleyen hastalarımızın hepsine hizmet verebilelim. Halkımızın bu konuda bilinçlenmesi çok önemli” diye konuştu. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X